JAPANSKI ODGOVOR NA KINESKI J-20: Micubiši razvija dronove pratioce budućeg stelt aviona za izviđanje i napad (VIDEO)

Predrag Stojković 19. 10. 2024. u 21:33

KAKO Globalni borbeni vazdušni program (GCAP) napreduje, japanski odbrambeni izvođač Mitsubishi Heavy Industries (MHI) je predstavio koncept dizajna za kolaborativne borbene letelice (CCA) koji će se koristiti u kombinaciji sa japanskim borbenim avionom sledeće generacije.

Foto printskrin youtube/on demand news


Prema GCAP-u, Japan, Italija i Velika Britanija rade na lovačkom avionu nove generacije. MHI je vodeći sistem integrator u GCAP zajedno sa BAE Systems iz Ujedinjenog Kraljevstva i Leonardo iz Italije.

Predviđeni borbeni vazdušni sistem će se sastojati od borbenog aviona sa posadom upotpunjenog bespilotnim „dodacima“, kao što su dronovi, uz napredne senzore i međusobno povezane sisteme podataka koje pokreće veštačka inteligencija (AI).
Koncept dizajna, razvijen kao deo MHI-jevog koncepta Collaborative Combat Aircraft (CCA), kojće imati AI, predstavio je izvođač na Međunarodnoj izložbi vazduhoplovstva 2024. (International Aerospace Exhibition 2024) održanoj u Tokiju na glavnoj pozornici u Ariakeu. MHI je predstavio dva različita modela: „potrošnu ISR varijantu“ i „taktičku borbenu varijantu“.

Po prvi put, MHI je prikazao maketu u punoj veličini „ARMDC-20X“, potrošne platforme dizajnirane za obaveštajne poslove, nadzor i izviđanje (ISR).

Ova varijanta bi bila odgovorna za otkrivanje, identifikaciju i saopštavanje pretnji avionima sledeće generacije sa posadom. Pored toga, na izložbi, MHI je predstavio model taktičkog borbenog CCA u razmeri 1:10 sa unutrašnjim odeljkom za teret.
Predstavljanje ovih lojalnih krilnih dronova dolazi kada je koncept udruživanja bez posade između borbenih aviona kojima upravljaju ljudi i daljinski upravljanih autonomnih letelica stekao globalnu potvrdu.


Iako je razvoj ovih bespilotnih sistema vođenih veštačkom inteligencijom još uvek u početnoj fazi, Micubiši je takođe napravio video koji je privukao najveću pažnju na izložbi i pružio kratak pogled na koncept.

Video prikazuje dva CCA-a koji rade sa lovcima nove generacije sa posadom, što je jezivo slično konceptu Global Air Combat Programme (GCAP).

Kako video napreduje, bespilotna letelica otkriva „preteću letelicu“ — kinesku platformu nalik J-20. Odmah nakon detekcije, CCA prenosi informacije borcu sa posadom preko veze za prenos podataka. Lovac zatim usmerava borbeni CCA da uništi neprijateljski avion koristeći projektil vazduh-vazduh ispaljen iz njegovog unutrašnjeg odeljka za oružje.

Video je posebno intrigantan jer pokazuje kako japanska CCA otkriva J-20 Mighty Dragon, koji je kineski stelt avion pete generacije, oslonac Ratnog vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke armije (PLAAF).

Na pitanje šta to znači, posmatrač i stručnjak PLA koji nije želeo da bude imenovan rekao je za EurAsian Times: „CCA-i su namenjeni da povećaju svest o situaciji (između ostalih poboljšanja) prijateljskim snagama, putem distribuiranih senzora i umrežavanja. Ideja o superiornoj svesti o situaciji nije veliko iznenađenje, a prikazivanje u obliku otkrivanja i pucanja na neprijateljski stelt avion je nešto što je urađeno u mnogim nacionalnim konceptualnim umetnostima.

Foto printskrin Jutjub/Journalist Kosuke Takahashi's "Message to the Wolves"

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada Japan povećava svoje vojne sposobnosti za borbu protiv povećane bezbednosne pretnje iz Kine. Veruje se da je razvoj borbenih aviona sledeće generacije takođe deo većeg napora da se iskoristi nova tehnologija kako bi se uravnotežila dinamika vazdušnih snaga u regionu, posebno zato što Japan veruje da bi na kraju mogao da bude uvučen u sukob u Indo-Pacifiku.

Zvaničnici MHI su navodno rekli medijima da iako razvoj dronova nije pokriven trilateralnim GCAP sporazumom, oba ova CCA sistema su dizajnirana imajući na umu GCAP. Imaće modularnu opremu koja se može ugraditi u skladu sa zahtevima misije, otvorenu arhitekturu i lako nadogradive tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji.
Micubiši je rekao da lojalni modeli dronova na izložbi u Japanu trenutno nisu konačni dizajn jer je CCA projekat još u idejnoj fazi. Međutim, MHI predviđa da će do 2035. godine, kada prvi GCAP avion bude u upotrebi, biti dostupna potpuno funkcionalna verzija ovih autonomnih sistema.

Demonstracioni let na probnom mestu zakazan je za sledeću godinu, a kompanija je objavila da je već obezbedila vladin ugovor o daljem razvoju i poboljšanju svojih AI sposobnosti prilagođenih za dronove.

Japan već dugo istražuje razvoj lojalnih dronova. U januaru ove godine, medijski izveštaji su ukazivali da bi Japan mogao da se pridruži programu Sjedinjenih Država za kolaborativne borbene letelice (CCA).

Tada je američki sekretar za ratno vazduhoplovstvo Frenk Kendal izrazio spremnost Sjedinjenih Država da sarađuju sa Japanom na razvoju autonomnih aviona vođenih veštačkom inteligencijom za Vazduhoplovstvo.

GCAP JE NA PRAVOM PUTU I ​​RAZVOJ SE UBRZAVA

Predstavljanje CCA od strane MHI dolazi mesecima nakon što su tri zemlje partnera GCAP-a, Japan, Velika Britanija i Italija, predstavile novi konceptni model svog predstojećeg borbenog aviona na međunarodnom sajmu u Farnborou u julu ove godine.
Koncept aviona je izgledao masivan, što je primetilo nekoliko vojnih posmatrača koji su rekli da je to apsolutna zver od aviona.

Cilj GCAP-a je da isporuči dvomotorni borbeni avion sledeće generacije koji bi zamenio zastarele lovce F-2 Vazdušnih samoodbrambenih snaga i Jurofajtere proizvedene u Britaniji i Italiji. Očekuje se da će avion ući u upotrebu do 2035. godine, nakon čega će biti postavljen i za izvoz u prijateljske zemlje.

Vlada i komercijalni partneri GCAP-a trenutno rade na sklapanju sporazuma kako bi se olakšalo pokretanje industrijske proizvodnje koja će zadovoljiti sveukupne zahteve letelice.

Međunarodni ugovor koji dozvoljava uspostavljanje prelazne vladine organizacije koja bi nadgledala razvoj Globalnog borbenog vazdušnog programa je pri kraju. Ovo treba da bude na zvršeno pre nego što projekat može da pređe na sledeću fazu — punu fazu projektovanja — sledeće godine.

Očekuje se da će lovac sledeće generacije koji je razvio GCAP služiti kao leteći komandni centar koji može da koordiniše i usmerava druge, verovatno autonomne, snage. Veruje se da bi ovaj avion služio kao „centralni deo šireg borbenog vazdušnog sistema koji će funkcionisati u više domena“.

Ovo je pokrenulo razvoj CCA u Japanu, koju predstavljaju Micubiši i druga dva partnera BAE Sistem (koji predstavlja Veliku Britaniju) i Leonardo (predstavlja Italiju) koji su takođe prikazali svoje platforme bez posade na aeromitingu.

Više analitičara je primetilo da predviđena uloga kolaborativnih borbenih aviona koji prate lovce sa ljudskom posadom ima potencijal da proširi domet senzora i, posledično, smanji broj lovaca potrebnih za podršku misijama nadmoći u vazduhu tokom vremena.
Ovaj pristup saradnje je u skladu sa širim ciljem Tokija da se poboljša efikasnost i efektivnost u suprotstavljanju kineskim vojnim pretnjama u regionu, dok Peking nastavlja da postaje sve odlučniji.

eurasiantimes.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više