MELONIJEVA STIGLA U BEJRUT: Italijanska premijerka ipak nije otputovla da poseti svoje vojnike

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

19. 10. 2024. u 20:31

SITUACIJA na Bliskom Istoku, zajednički napori da se stigne do obustave vatre u Gazi i vrate izraelski taoci u skladu sa Rezolucijom 2735, bio je predmet razgovora italijanske premijerke Đorđe Meloni sa jordanskim suverenom kraljem Abdulahom Drugim u rezidenciji u Akabi, a potom je otputovala u Liban.

Foto Tanjug/AP/Hassan Ammar

Bilo je velikih sumnji da će krenuti na Bliski istok iz bezbednosnih razloga, ali je predsednička palata Kiđi konstantno najavljivala njen odlazak, Melonijeva nije odustajala i u ulozi predsedavajućueg G7. U razgovoru sa kraljem Abdulahom podvučena je neophodnost političkog procesa koji vodi ka formiranju dve Države. Izrazila je italijansku zahvalnost za ulogu koju Jordan ima u isporuci humanitarne pomoći Gazi u okviru inicijative „Hrana za Gazu“. Takođe je razgovarala o inicijativi  „Humanitarna vrata u Gazi“ koju je promovisao kralj Abdulah.

Podsećajući na sastanak o sirijskoj izbegličkoj krizi kojeg je promovisala Italija na marginama sastanka MED-9 prošlog 11. oktobra, a kome su prisustvovali kako suveren tako kiparski predsednik Hristodulides i predsednik Evropske komisuje Ursula fon der Lajen, dva lidera su se složila da nastave rad u bliskoj koordinaciji na promovisanju efikasnih i konkretnih odgovora na dramatičnu i vanrednu situaciju.

Potom je italijanska premijerka otputovala u Bejrut gde se sastala sa komandantom italijanske bilateralne misije u Libanu pukovnikom Vitulanom i potpredsednikom Tehničko-vojnog komiteta za Liban pukovnikom Kortoneom. „Moje poruke su bile i biće vrlo jasne o ulozi naše vojske angažovane u Unifilu u multilateralnoj misiji“.

-Zaista bih volela da posetim sve vojnike, shvatam da to sada nije lako (taj deo Libana nije sada pod bilo čijom kontrolom a Unifil je u poslednjoj sedmici napadnut više puta) ali sam ovde da donesem bliskost, pažnju, solidarnost i zahvalnosta Italije za vaš rad, „da prenesm svoju bliskost svim angažovanim muškarcima i ženama. Nadam se da ću uskoro doći i posetiti ih“.

Đorđa Meloni je prvi internacionalni lider koji je stigao u Liban nakon intenziviranja izraelskih napada na Hezbolah, a u najuzbuđivijim satima nakon potvrde o ubistvu lidera Hamasa Jahje Sinvara. U Vladinoj palati u Bejrutu Melonijevu je primio libanski premijer Nadžib Mikati i potom je imala susret sa predsednikom Skupštine Libana Nabihom Berijem.   

Pogledajte više