HUTI UMALO POGODILI AMERIČKI NOSAČ AVIONA: Koja protivbrodska balistička raketa je korišćena? (VIDEO)

Predrag Stojković 19. 10. 2024. u 18:15

NOVI izveštaj tvrdi da je ranije ove godine jedan projektil jemenskih Huti pobunjenika zamalo pogodio američki nosač aviona u regionu Bliskog istoka.

Foto Tanjug/AP

Iznenađenje i brojna pitanja izaziva činjenica da je pomenuti projektil pao samo 200 metara od ogromnog broda USS Dvajt D. Ajzenhauer, koji pripada Pentagonu.

O KOM PROJEKTILU JE REČ?

-Neke izvore tvrde da je projektil bio balistički protivbrodski tip i da je leteo veoma nisko, što je onemogućilo američkoj posadi da blagovremeno dobije upozorenje i da ima dovoljno prostora za njegovo presretanje. Na kraju je pao u more samo 200 metara od nosača aviona, navodi se u zvaničnom izveštaju.

Ova otkrića ukazuju na to da je američka mornarica za dlaku izbegla katastrofalni udar, koji bi imao razorne posledice.

Podsetimo, da se prvi put od vijetnamskog rata na udaru našao neki američki nosač aviona pisali smo u maju mesecu ove godine. Jemenski pobunjenici Huti su tada saopštili da su izveli raketni napad na američki nosač aviona Ajzenhauer u Crvenom moru.

Samo 24 časa nakon prvog udara, Huti su ponovili napad na američki nosač aviona Dvajt D. Ajzenhauer ali i četiri druga plovila. Grupa je „gađala američki nosač aviona Ajzenhauer, severno od Crvenog mora, sa brojnim projektilima i bespilotnim letelicama“, rekao je u saopštenju vojni portparol brigadni general Jahja Sari, dodajući da je to „druga operacija ciljanja na nosač tokom protekla 24 sata.”

Huti pobunjenici iz Jemena bi postigli ogromnu pobedu da su uspeli da pogode tako veliki i značajan brod američke flote. Time bi ozbiljno narušili ugled mornarice Vašingtona i pokazali svetu da zaista mogu da nanesu štetu svojim naoružanjem.

Sam nsač aviona ima raznovrsno odbrambeno naoružanje, uključujući nekoliko raketa zemlja-vazduh i oružane sisteme za suzbijanje pretnji iz blizine.

Ipak, uprkos svom naoružanju i činjenici da nosi desetine borbenih aviona i drugih letelica, nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer (kao i svi nosači aviona) ima svoje ranjivosti. Često postaje meta dronova i projektila Huti pobunjenika dok plovi Bliskim istokom.

Ovaj incident, zamalo udar koji je nosač aviona primio, sigurno je ozbiljno zabrinuo američku mornaricu.

Mnogi korisnici na internetu već su komentarisali ovaj nedavno otkriveni događaj, ističući između ostalog da američka flota nije spremna za svetski rat, naročito protiv Kine.

Treba napomenuti da je, kada je USS Dvajt D. Ajzenhauer poslat u vode Bliskog istoka, sa sobom nosio 155 raketa zemlja-vazduh, 135 krstarećih raketa za napade na kopnene ciljeve, skoro 60 raketa vazduh-vazduh i 420 raketa vazduh-zemlja.

Sa tako teškim naoružanjem, svaki američki nosač aviona postaje meta broj jedan za svakog neprijatelja Vašingtona.

Huti, koje podržava Iran, napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru od novembra kao odgovor za izraelsko delovanje i opsadu Gaze.

Pored toga, grupa je lansirala desetine dronova i projektila u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu i oborila šest borbenih dronova američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom grupe Huti u Jemenu od januara u pokušaju da ih odvrate i smanje njene ofanzivne sposobnosti, ali idalje bezuspešno.

Sa druge strane, sada potvrđeni napadi Huta na američki nosač aviona Ajzenhauer pokazuju da grupa postaje sve smelija.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više