ERDOGAN SA ŠOLCOM: Mir na Bliskom istoku nije moguć dok traju izraelski napadi na gazu

Novosti online 19. 10. 2024. u 17:39

SVE dok su izraelski napadi na Pojas Gaze i Liban u toku, mir na Bliskom istoku nije moguć, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Foto: EPA

Erdogan je osudio tekuću humanitarnu krizu, istakavši hitnost trajnog prekida vatre, isporuku humanitarne pomoći i potrebu za međunarodnim pritiskom na Izrael, prenosi turski anjuz.

-Sve  dok masakri u Palestini i Libanu traju, (mir) će biti nemoguć za naš region i šire. Očekujemo da svi politički akteri preuzmu inicijativu i zaustave agresivnu politiku Izraela-  istakao je on.

Erdogan je rekao da je u izraelskim napadima ubijeno više od 50.000 ljudi, uključujući žene, decu i starije osobe.

Turski lider je sa Šolcom takođe razgovarao o saradnji unutar NATO-a, saradnji u bezbednosnoj industriji, kao i očekivanjima Ankare od EU, uključujući viznu liberalizaciju za turske državljane.

Erdogan je takođe izrazio zabrinutost za više od 3.5 miliona osoba turskog porekla koje žive u Nemačkoj, upozorivši da jačanje krajnje desnice i islamofobije u Evropi.
Šolc je izjavio da je projekat za eventualno snabdevanje Turske borbenih avionima Jurofajter, koje je inicirala Velika Britanija, još u ranoj fazi.

- To je nešto što će nastaviti da se razvija - rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Istanbulu sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom, odgovarajući na pitanje o potencijalnim isporukama aviona Turskoj, preneo je Rojters.

Ankara je prošle godine saopštila da je u pregovorima sa članicama konzorcijuma Britanijom i Španijom, u vezi kupovine aviona "Jurofajter Tajfuns", ali se Nemačka protivila toj ideji. 

Od tada se Turska žalila na nedostatak napretka po tom pitanju, zbog negodovanja Berlina.

BONUS VIDEO: ERDOGAN U IRAČKOM KURDISTANU: Posetio Erbil da bi održao razgovore sa predsednikom Berzanijem o miru

Pogledajte više