RAT U UKRAJINI: Amerika za Kijev u NATO? Lancet uništava tenkove; VSU izgubio više od 1800 vojnika za dan (VIDEO/FOTO)

Đorđe Grmuša 19. 10. 2024. u 07:12 >> 20:42

SUKOB u Ukrajini ušao je u dan 969.

Foto MO Rusije

Francuski mediji: Amerika više nema razloga za protivljenje pristupanju Ukrajine NATO-u

SAD više nemaju principijelne razloge zbog kojih bi se protivili pristupanju Ukrajine NATO, pišu francuski mediji pozivajući se na evropske diplomatske izvore.

-Do sada su SAD i Nemačka blokirale bilo kakvu perspektivu proširenja NATO na Ukrajinu, dok su Francuska i Velika Britanija bile više za to. Ipak, prema nekim izvorima, Amerikanci više nemaju principijelne razloge za protivljenje tom pozivu, navodi se u članku.

Promena u stavu Vašingtona mogla bi da utiče i na Berlin, ocenjuju mediji.
 

Udari Ka-52 po živoj sili VSU

Posade ruskih helikoptera Ka-52M osujetile su smenu jedinica ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

Ruski „lancet“ uništio tenk VSU

Vojnici grupe „Sever“ su uz pomoć bespilotne letelice otkrili kretanje tenka Oružanih snaga Ukrajine i direktnim pogotkom lutajuće municije „lancet“ ga uništili.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 1800 vojnika za dan, oslobođeno Zorjano u DNR, na udaru i Gornjak

Ruska vojna grupa „Jug“ zauzela je mesto Zorjano u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ovo mesto nalazi se na udaljenosti od par kilometara od Gornjake, gde živi oko 10.500 ljudi. Kroz Gornjak prolazi važna pruga putem koje se snabdeva ukrajinska vojska u Donbasu. Ukoliko ruska vojska oslobodi Gornjak, to će naneti težak udarac ukrajinskoj industriji jer se tu nalazi veliki rudnik uglja.

Grupa „Jug“ je takođe nanela i velike gubitke ukrajinskim vojnicima u blizini mesta Konstatinovka, Kurahova, Nikiforovka i Zvanovki, takođe u DNR. Ukrajinska vojska je u borbama za protekla 24 sata izgubila do 830 vojnika na tom delu fronta

Foto telegram rybar

Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su svoje položaje i nanele gubitke ukrajinskoj vojsci u predelu Novoljubovke, Červone Dibrove u LNR, kao i u blizini Grigovorvke u DNR. Takođe, odbile su i tri kontranapada snaga Kijeva likvidiravši preko 350 ukrajinskih vojnika.

Jedinice grupe „Sever“ su likvidirale 55 ukrajinskih vojnika za minula 24 sata u Harkovskoj oblasti. Naneti su gubici ukrajinskoj vojsci na Lipcovskom i Volčanskom pravcu.

Jedinice grupe „Istok“ su takođe poboljšale svoje položaje i u borbama proteklog dana likvidirale do 115 ukrajinskih vojnika i uništile tri samohodne artiljerije.

Jedinice grupe „Centar“ su odbile pet kontranapada ukrajinske vojske i ujedno nastavile da se probijaju unutar ukrajinske odbrane. Snage Kijeva su u tim borbama izgubile do 460 vojnika, jedan lansirni sistem „grad“.

Foto Tanjug/AP

Ruska grupa „Dnjepar“ nanela je gubitke ukrajinskoj vojsci u blizini mesta Lobkovo u Zaporoškoj oblasti i Lljinke u Dnjepropetrovskoj likvidiravši do 50 ukrajinskih vojnika. Takođe, uništena su i pet ukrajinska vojna automobila.

Ruska avijacija, artiljerija, kao i raketna i bespilotna avijacija izvela je napade na ukrajinske energetske objekte, kao i na aerodrome. Takođe, izvedeni su napadi i na položaje ukrajinske vojske gde se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika u 138 rejona Ukrajine.

Rusija kontroliđe 50 naselja u Harkovskoj oblasti

Rusija kontroliše oko 50 naseljenih mesta Harkovske oblasti, a u 34 ima pristup administraciji, saopštio je šef ruske administracije te oblasti Vitalij Gančev.

Veći deo tih mesta koja su pod kontrolom ruske vojske su u neposrednoj blizini linije razdvajanja, tačnije u takozvanoj sivoj zoni, naveo je on.

Ilustracija telegram rybar

VSU izgubio 440 vojnika, Rusi odbili 10 kontranapada u DNR

Ukrajinska vojska izgubila je do 440 vojnika i dva oklopna transportera francuske proizvodnje u zoni aktivnosti ruske vojne grupe „Centar“, saopštio je načelnik pres centra Aleksandar Savčuk.

Naime, ruska vojska odbila je 10 kontranapada ukrajinske vojske u blizini Đeržinska, Ščerbinovke, Dimitrova, Krasnoarmejska i Selidova.

 

Oružane snage Rusije oslobodile su selo Zorjanoje u DNR

Ruske trupe oslobodile su selo Zorjanoje u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Kao rezultat uspešnih dejstava jedinica Južne grupe snaga, oslobođeno je selo Zorjanoje Donjecke Narodne Republike -  saopštili su oni, prenela je agencija TASS.

 

Ruski napad na Sumsku oblast – ranjeno sedam osoba

Najmanje sedam Ukrajinaca ranjeno je u ruskom napadu na Šostku u Sumskoj oblasti, piše Ukrinform.

Navodi se da su u napadu pogođeni i energetski objekti.

(Ukrinform)

Foto: profimedia

 

 

Ruski zvaničnik: Ulazak Ukrajine u NATO stavio bi tačku na diplomatsko rešenje za rat


Visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk izjavio je danas da bi potencijalni ulazak Ukrajine u NATO u trenutnim uslovima stavio tačku na mogućnost političkog i diplomatskog rešavanja sukoba u Ukrajini i da bi se tim potezom Alijansa direktno umešala u "neprijateljstvo protiv Rusije".

- Stalno upozoravamo na opasnost od ulaska Ukrajine u NATO - naglasio je Poliščuk, prenosi agencija RIA Novosti.

On je to rekao u odgovoru na upit da prokomentariše izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da bi prijem Ukrajine u NATO u sadašnjim okolnostima značio početak Trećeg svetskog rata. 

Poliščuk je naglasio da bi ulazak Ukrajine u Alijansu doveo do "nekontrolisane eskalacije" što je, kako je ukazao, odgovornost koja bi "u potpunosti pala na zapadne kustose kijevskog režima".

- Nadam se da rukovodstvo tog bloka ima razumne političare koji su svesni razornih posledica kakve bi sam poziv Ukrajine u NATO mogao da ima - zaključio je ruski diplomata.
 

 

Bajden: Nema konsenzusa o isporuci oružja dugog dometa

MMF odobrio novu tranšu pomoći za Ukrajinu – vrednost veća od milijardu dolara

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je petu reviziju Programa proširenog fonda (EFF) za Ukrajinu, što će joj omogućiti da dobije novu tranšu od oko 1,1 milijardu dolara, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Navodi se da će tranša biti iskorišćena "za pokriće važnih iznuđenih budžetskih rashoda".

(Ukrinform)

Rusija i Ukrajina razmenile po 95 zarobljenika uz posredstvo UAE

Rusija i Ukrajina sporazumno su razmenile po 95 zarobljenika uz posredstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, preneo je jutros Ukrinform.

Među razmenjenim zarobljenicima njih 20 je osuđeno na doživotni zatvor u Rusiji.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je to na Fejsbuku i dodao da je reč o vojnicima koji su branili Marijupolj i Azovstalj, kao i Donjecku, Lugansku, Harkovsku, Kijevsku, Černigovsku i Hersonsku oblast.

Zelenski je zahvalio timu koji je bio angažovan u potrazi i oslobađanju zatvorenika.

- Činimo sve da oslobodimo naše ljude koje drži Rusija. Upućujem zahvalnost vojnicima i svim partnerima koji pomažu - naglasio je ukrajinski predsednik.

Među oslobođenima iz zatočeništva je 69 vojnika i narednika i 26 oficira.
Mnogi zarobljenici imaju ozbiljne bolesti i teške povrede, a veliki broj njih je i neuhranjen.
Koordinacioni štab Ukrajine zahvalio je Ujedinjenim Arapskim Emiratima na pomoći i podršci u organizovanju razmene.
"Ovo je 58. razmena koju organizuje Koordinacioni štab. Kao rezultat našeg rada, do sada je iz neprijateljskog zatočeništva oslobođeno 3.767 ljudi", naveo je štab u saopštenju.
 

Nad regionima Ruske Federacije tokom noći je oboreno 16 ukrajinskih bespilotnih letelica

 

Ruski PVO sistemi su tokom noći uništili i presreli 16 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Belgorodske, Brjanske i Rostovske oblasti.

Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- 19. oktobra, od 00:00 do 06:00 po moskovskom vremenu, suzbijeni su i presretnuti pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Nad teritorijom Brjanske oblasti oboreno je 16 ukrajinskih bespilotnih letelica, 2 nad teritorijom Rostovske oblasti i 1 iznad Belgorodske oblasti.

Načelnik Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz napomenuo je da u regionu nema žrtava, operativne i hitne službe rade, prenela je agencija TASS.

Pogledajte više