DEMOKRATE NAPALE TRAMPA: Naplaćivao tajnoj službi smeštaj u svom hotelu i do 300 odsto više

Predrag Stojković 19. 10. 2024. u 00:55

NEKADAŠNjI američki predsednik Donald Tramp preskupo je naplaćivao odsedanja agenata tajne službe, koji su štitili njega i članove njegove porodice, u hotelu Tramp Internešenal u Vašingtonu, navodi se u novom izveštaju Demokratske stranke.

Donald Tramp / Foto AP

U izveštaju Predstavničkog doma demokrata se tvrdi i da je tadašnji predsednik Donald Tramp imao koristi i od američkih zvaničnika i drugih, koji su takođe preskupo plaćali boravak u njegovom hotelu u centru Vašingtona, prenosi NBC njuz.

Navodi su drugi deo istrage demokrata u Komitetu za nadzor Predstavničkog doma o finansijskim beneficijama koje je Tramp dobio na funkciji predsednika SAD, ili, kako stranka navodi, o Trampovim pokušajima da se obogati, često na račun poreskih obveznika.

Iz Trampovog izbornog štaba nije odmah odgovoreno na zahtev za komentar nalaza demokrata.

Portparolka predsedavajućeg odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer nazvala je izveštaj "recikliranim smećem" demokrata, u njihovoj "bezuspešnoj i blizu deceniju dugoj istrazi predsednika Trampa“.

-Za razliku od Bajdenovih, Trampovi zapravo imaju poslove i zarađuju od usluga koje su pružali, rekla je Komer.

Novi izveštaj zasnovan je na evidenciji troškova u Trampovom hotelu u Vašingtonu tokom samo 11 meseci njegovog predsedavanja, od septembra 2017. do avgusta 2018. godine, do kojih je veće došlo nakon duge sudske bitke oko sudskih poziva izdatih bivšem računovodstvu Trampove korporacije.

Demokrate navode da to nudi uvid u način na koji je Tramp koristio Ovalnu kancelariju da napuni blagajnu svoje privatne kompanije i zadobije naklonost stranih vlada i ljudi koji traže pristup i korist od administracije.

U izveštaju se optužuje Trampova korporacija da je za pripadnike tajne službe podigla cene hotelskih soba na imanju, u nekim slučajevima do 300 odsto više od odobrene vladine dnevnice, i više od onoga što su drugi gosti plaćivali za sobe iste noći.

Izveštaj posebno ukazuje na 28. novembar 2017. godine, kada je Tajna služba platila 600 dolara po osobi za nekoliko soba za agente koji su čuvali Trampovog sina Erika i njegovu suprugu Laru.

Iste noći, prema evidenciji, više od 80 soba iznajmljeno je u Trampovom hotelu za manje od 600 dolara po noći.

Osim honorara koje je plaćala tajna služba, demokratski istražitelji su naveli da su osam američkih ambasadora, tri osobe koje je Tramp imenovao za savezne sudije, dva guvernera država, državna zakonodavna delegacija i sekretar Trampovog kabineta boravili i trošili novac u Trampovom hotelu, dok su bili državni ili savezni zvaničnici tokom perioda od 11 meseci, koji je komitet istraživao.

Jedna je bila Keli Kraft, koju je Tramp imenovao za ambasadora SAD u Kanadi, a kasnije i za ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

Kraft je rezervisala sobe u hotelu Tramp za 20 noćenja tokom 11 meseci, potrošivši blizu 30.000 dolara.

Izveštaj pokazuje komunikaciju u maju 2018. između Kraftove, koja je tada bila ambasadorka u Kanadi, i njenog osoblja, koje joj je ponudilo različite hotelske opcije bliže predstojećoj konferenciji kojoj je planirala da prisustvuje u Merilendu, ali mejlovi koje je komitet dobio od Stejt departmenta pokazuju da je ona insistirala da odsedne u Trampovom hotelu.

Komisija je ispitala oko 300.000 dolara isplata koje je Trampova korporacija uzela za više od 11 meseci, za koje demokrate tvrde da krše klauzulu iz Ustava o primanjima, koja zabranjuje predsedniku da prima nadoknadu od stranih ili domaćih vlada, uključujući države, van zvanične predsedničke plate.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više