HAMAS SE UZDIGAO IZ PEPELA: Posle ubistva Jahje Sinvara pokret imenovao novog vršioca dužnosti (FOTO)

Đorđe Grmuša 18. 10. 2024. u 07:43

JEDAN od lidera Hamasa Kaled Mešal imenovan je za vršioca dužnosti lidera tog militantnog pokreta nakon likvidacije Jahje Sinvara, javlja libanska televizija LBCI, pozivajući se na izvore.

Foto: Eks printskrin/Sprinter

Mašal je sada je odgovoran za svu komunikaciju sa ključnim stranama uključenim u pregovore i pitanja zarobljenika, prenosi libanski TV kanal.

Izvori su potvrdili za LBCI da je rukovodstvo Hamasa obavestilo turske, katarske i egipatske zvaničnike o Sinvarovoj smrti tokom operacije Tel el Sultan.

Pored toga, naveli su da su o ubistvu Sinvara i njegovom uticaju na pregovore i potencijalnom prekidu vatre razgovarali američki državni sekretar Entoni Blinken i katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tanij.

Hamas je saopštio da će nakon ubistva Sinvara pregovori o razmeni zarobljenika i zaustavljanju rata "postati sve teži i složeniji".

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u četvrtak zvanično objavile da je Sinvara, koji se smatra glavnim idejnim organizatorom napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine, ubila izraelska vojska u Pojasu Gaze.

Pogledajte više