REKAO PA POREKAO: Zelenski sada kaže da Kijev ne sprema nuklearno oružje

Predrag Stojković 18. 10. 2024. u 00:10

KIJEV nikada nije rekao da se priprema za proizvodnju nuklearnog oružja i Ukrajina takvo oružje ne razvija, tvrdi Vladimir Zelenski, reagujući na pisanje nemačkog "Bilda" koji je izvestio da Ukrajina, ako Zapad odbije da je primi u NATO, u roku od nekoliko nedelja može da dizajnira nuklearno oružje za upotrebu protiv ruske vojske.

Foto: Tanjug/AP

-Nikada nismo rekli da se spremamo da stvorimo nuklearno oružje... Mi ne razvijamo nuklearno oružje, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Markom Ruteom.

Deputat Državne dume sa Krima, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet prethodno je nazvao provokacijom vesti o mogućem stvaranju nuklearnog oružja u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti su sposobne da naprave prljavu nuklearnu bombu i kolektivni Zapad je dužan da spreči izbijanje nuklearne konfrontacije u svetu.

-Zapad je stvorio čudovište pod režimom Zelenskog u Ukrajini i biće u potpunosti odgovoran za moguću nuklearnu konfrontaciju u svetu, rekao je poslanik.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, kako su izvestili mediji, postavio je bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu izbor: Ukrajina mora imati nuklearno oružje ili će postati članica NATO-a.

Reči Zelenskog preneo je TV kanal "Mi smo Ukrajina" na svom Telegramu.

-U razgovoru sa Donaldom Trampom, pitao sam ga, šta je izlaz? Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje, a to je onda zaštita za nas. Ili bi trebalo da imamo neku vrstu saveza. Osim NATO-a, mi danas ne poznajemo nijedan efikasan savez. Zemlje NATO-a danas nisu u ratu. U NATO državi su svi živi, hvala Bogu. I tako biramo NATO. Verujem da me je Donald Tramp čuo, rekao je da imamo poštene argumente. Mislim da je ovo važno, rekao je Zelenski.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više