ŠTA SINVAROVO UBISTVO ZNAČI ZA HAMAS I IZRAEL? : Evo šta kažu stučnjaci

Jovana Švedić

17. 10. 2024. u 20:33

IZRAEL koji je objavio smrt lidera Hamasa u pojasu Gaze, Jahja Sinvara, rat je ušao u novu i "veoma osetljivu" fazu, kako to vide istraživači i stručnjaci sa kojima je Alhura ovom prilikom razgovarala.

Foto: Društvene mreže

Sinvar se ne smatra običnim imenom u pokretu na političkom i vojnom nivou, a nakon atentata na Ismaila Hanijeha u iranskoj prestonici Teheranu, on je bio taj koji je držao sve konce u rukama, na nivou pregovora i vojnog rukovodstva na tlu.

Bio je na vrhu liste meta Izraela, koji pokušava da mu uđe u trag još od prošlogodišnjeg napada 7. oktobra.

Šef ''Jerusalimskog centra za studije'', Ahmed Rafik Avad, smatra da će Hamasu trebati mnogo vremena da se oporavi i ''popuni praznine'' koje su nastale proteklih meseci, u smislu ubijanja lidera prvog i drugog reda, pa sve do Sinvara.

On je za Alhuru rekao da ubistvo lidera pokreta u Gazi "predstavlja veliki gubitak i šok za Hamas".

Avad takođe očekuje da će Hamas proći kroz period disperzije i konfuzije u pogledu donošenja odluka, kretanja i održavanja sastanaka.

Kaled Kalil, istraživač izraelskih poslova, veruje da će njegovo ubistvo imati posledice na taoce, a može biti i početak ''dugog rata na iscrpljivanje“.

Tokom proteklih meseci, izraelska vojska je u više navrata govorila da se približava Sinvaru, ali najtraženiji izraelski čovek, nastavio je da preživljava pokušaje hapšenja i likvidacije.

Istraživač Kalil  je naglasio da je ''Sinvar težak broj u Hamasu, a njegovo ubistvo može biti uvod u aktiviranje aranžmana za naredni dan''.

Zauzvrat, izraelski politički istraživač Joav Stern veruje da ''ono što vidimo može biti slika pobede ili jedna od slika pobede koju Izrael želi''.

On opisuje ubistvo Sinvara kao "prekretnicu", jer je on bio glavni um iza svega što se dogodilo proteklih meseci od napada 7. oktobra.

Ali, sa druge strane, ističe da će nova faza biti osetljiva za porodice kidnapovanih Izraelaca u Gazi.

Dodaje se u tekstu  da bi incident mogao da natera Hamas da ''siđe sa drveta, i to pod uslovima vezanim za oslobađanje talaca''.

Istraživač Stern objašnjava da će ubistvo lidera Hamasa u Gazi imati ozbiljne reperkusije na strukturu Hamasa i na to kako se donose odluke i neophodne mere u vezi sa kidnapovanima.

- Ulazimo u veoma osetljiv čas i verujem da stvari zahtevaju više napora od Izraela, ali i od Palestinaca, koji sada imaju priliku da promene tok stvari. - rekao je on.

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više