KO ĆE NASLEDITI UBIJENOG VOĐU HAMASA? Noćna mora američkih obaveštajaca - prave se procene budućih “meta” Izraela

Predrag Stojković 17. 10. 2024. u 18:48

AMERIČKE obaveštajne agencije su se u četvrtak ujutro trudile da ažuriraju svoje procene ko će verovatno naslediti lidera Hamasa Jahju Sinvara, koji je možda ubijen u izraelskoj operaciji preko noći.

Foto: Tanjug/AP


Američki zvaničnici se dugo nadaju da će ubistvo Sinvara dati Izraelu političko otvaranje koje mu je potrebno da pristane na prekid vatre. Ali ko će ga naslediti, kažu izvori, mogao bi imati dubok uticaj na to da li će Hamas biti voljan da ponovo započne značajne pregovore sa Izraelom za zaustavljanje borbi i oslobađanje talaca.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici rekli su da postoji nekoliko mogućih naslednika mračnog Sinvara, koji je više od godinu dana bio jedini glas autoriteta u organizaciji.

Ako Mohamed Sinvar - Jahijin brat - preuzme komandu, "pregovori su potpuno upropašćeni", rekao je jedan američki zvaničnik. Muhamed Sinvar je, prema rečima bivšeg zvaničnika, izašao iz istog šinjela kao i njegov brat, za koga su SAD dugo verovale da je spreman da žrtvuje palestinske civile da bi ostvario svoju viziju. Njegov brat Muhamed je nadgledao Hamasovu mrežu izgradnje tunela, kaže bivši američki zvaničnik.

-Ali pošto je veći deo grupe iscrpljen, [njena] preferencija bi mogla biti za autsajdera koji će verovatno imati posla, rekla je ova osoba. U julu, izvestio je CNN, Sinvar je bio pod pritiskom svojih preopterećenih komandanata da zaustavi krvoproliće.

Druga mogućnost je Kalil Al Haja, koji je bio jedan od vodećih pregovarača Hamasa tokom pregovora o prekidu vatre održanih u Dohi. Zbog toga je on „verovatno ono što bi SAD želele“, rekao je bivši zvaničnik. Al Haja je preuzeo dužnost glavnog pregovarača nakon julskog atentata na Ismaela Hanija u Teheranu, za koji se veruje da je izvršio Izrael.

Treća opcija bi bio Kaled Mešal — očigledan izbor za Hamas, ali malo verovatan zbog njegove prethodne podrške sunitskoj pobuni protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada. Epizoda je izazvala razdor između Hamasa i njegovog pokrovitelja, Irana kojim dominiraju šiiti. To je takođe oštetilo Mešalove liderske ambicije.

Neimenovani izvori iz Hamasa danas su za Rojters izjavili da indicije iz Gaze pokazuju da je lider militantne grupe Jahja Sinvar ubijen u izraelskoj operaciji.

Hamas još uvek nije izdao zvanično saopštenje, dok su izraelska policija i vojska u zajedničkom saopštenju izjavili da je identifikacija tela i dalje u toku, prenosi Tajms of Izrael.

-Fotografije zuba su poslate u policijsku medicinsku laboratoriju na pregled i sada se rade DNK testovi. Kada budu gotovi, biće moguće potvrditi eliminaciju (Sinvara), kažu iz IDF i policije.

Utvrđuje se identitet osobe koja je bila među trojicom ubijenih pripadnika palestinskog Hamasa tokom jedne od poslednjih operacija IDF u Pojasu Gaze.

Izraelska televizija Kan podseća da Izrael ima DNK uzorak Sinvara, pošto je ranije bio u izraelskom zatvoru.

Telo ubijenog je u posedu izraelske vojske i DNK provera će omogućiti da se sa 100 odsto sigurnosti utvrdi da li je lider Hamasa eliminisan.

Sinvar je imenovan početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi.

On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

(CNN/Tanjug/Rojters)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više