SUNCE DOSTIGLO MAKSIMUM AKTIVNOSTI: NASA - Mogu se očekivati nove aurore

Predrag Stojković 17. 10. 2024. u 17:47

AMERIČKA svemirska agencija NASA i Agencija za okeane i atmosferu (NOAA) objavili su da je Sunce u periodu maksimalne solarne aktivnosti koja bi mogla da traje još godinu dana, što znači da se mogu očekivati nove pojave polarnih svetlosti (aurora), preneli su danas američki mediji.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Solarni maksimum je počeo pre dve godine, a sada su naučnici potvrdili da je Sunce ušlo u najaktivniji period tokom 11 godina, prenosi danas Vašington post.

U narednih godinu ili dve, naučnici predviđaju da možemo očekivati nove rasprostranjene aurore i još dodatnih aktivnosti koje utiču na našu tehnologiju.

-Ono što trenutno vidimo ukazuje da je Sunce ušlo u maksimalnu fazu solarnog ciklusa, rekla je naučnica Liza Apton, kopredsednica međunarodnog panela eksperata čiji sponzori su NASA i NOAA.

Kako navode stručnjaci, aktivnost Sunca je u početku ciklusa slabija a zatim se intenzivira.

Trenutno se Sunce nalazi u 25. solarnom ciklusu otkako se vrše merenja koja su počela 1755. godine.

Naučnici su primetili da se aktivnost Sunca pojačala početkom 2023, a tokom ove godine već su zabeležene neke vrlo jake solarne oluje.

U maju ove godine dogodila se najveća solarna oluja za dve decenije a donela je polarnu svetlost koja se prostirala preko svih 50 država SAD, pa do Jamajke i Južne Afrike.

Slična solarna oluja registrovana je i u oktobru, a aurora se pojavila na mestima gde je retko ima, kao što su Florida i Turska.

Čak i kada maksimalna faza aktivnosti Sunca prođe, snažne oluje su i dalje verovatne.

Neke od najjačih solarnih oluja koje su ikada pogodile Zemlju, kao ona u maju 1921, kada je zabeležena aurora na mnogim mestima a telegrafski sistemi u Njujorku su oštećeni, desila se dok je Sunce izlazilo iz maksimuma.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više