IZRAEL POTVRDIO: Lider Hamasa je ubijen, Al-Majd upozorio Palestince

Jovana Švedić

17. 10. 2024. u 16:53 >> 17:08

IZRAELSKI Ministar odbrane Joav Galant, podelio je na društvenoj mreži Iks fotografiju, na kojoj stoje precrtani portreti ubijeni lideri grupe Hamas zajedno sa citatom Levitskog zakonika iz Tore, a malo kasnije stiglo je i saopštenje zvaničnika.

Printskrin/Društvene mreže

- Prema izveštajima, zvaničnici su sa velikom sigurnošću veruju da je telo Sinvarovo, ali se očekuje da će čvrsta identifikacija trajati nekoliko sati. U izveštajima se navodi da su tri tela odvedena na DNK testiranje i da će takođe biti podvrgnute zubarskim i otiscima prstiju. Izrael ima i Sinvarove otiske prstiju i zubne kartone iz njegovog vremena u zatvoru. - rekao je visoki zvaničnik za Tajmz of Izrael.

Članovi izraelskog bezbednosnog kabineta obavešteni su da je lider Hamasa Jahja Sinvar vrlo verovatno mrtav, prema navodima druga dva visoka zvaničnika.

Dve izraelske televizije, KAN i N12 njuz, takođe, citirale su izraelske zvaničnike koji su rekli da je Sinvar likvidiran.

Hamas nije odmah komentarisao izveštaje da je izraelska vojska možda ubila Jahju Sinvara, niti su potvrdili identitet ubijenih tokom vojne operacije u Gazi ranije danas.

Rojters prenosi da je Al-Majd, veb-sajt povezan sa Hamasom koji obično objavljuje o bezbednosnim pitanjima, pozvao Palestince da sačekaju informacije o Sinvaru od same grupe, a ne od izraelskih medija, za koje je rekao da imaju za cilj da slome njihov duh.

Joav Galant je citirao deo iz Levitskog zakonika iz Tore "Ti ćeš goniti svoje neprijatelje i oni će pasti pred tvojim mačem." na društvenoj mreži Iks.

- Naši neprijatelji se ne mogu sakriti. Mi ćemo ih progoniti i eliminisati - dodaje Galant.

I dalje nisu pristigle zvanične informacije od strane Hamasa, kao ni rezultati DNK testa koju sprovodi IDF.

Jahja Sinvar je nasledio poziciju vođe Hamasa nakon što je Ismail Hanije ubijen u julu.

Nakon napada 7. oktobra na jug Izraela, IDF ga tereti kao "organizatora" i opisala ga je kao "mrtvog čoveka koji hoda".

On je provero 22 godine svog života u izraelskim zatvorima zbog navodnog planiranja otmice i ubistva dve izraelsa vojnika 1988. godine i oslobođen je 2011. godine u sklopu sporazuma o razmeni zatvorenika.

Prema proceni izraelske vlade tokom njegovog vremena u pritvoru, opisuju ga kao „nemilosrdnog” i „moćnog”, a vreme je iskoristio tako što je učio hebrejski.

(Indeks, Al Džazira)

 

Pogledajte više