"PLAN POBEDE" VEĆ PROPAO? Poruka Zelenskom iz Amerike, ništa od dve ključne tačke sporazuma

Marko Kolašinac 17. 10. 2024. u 13:37

UPRKOS „planu pobede“ predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je juče otkriven, ističući članstvo u NATO-u kao ključni cilj, saveznici Ukrajine ne planiraju da ponude Kijevu zvaničan poziv da se uskoro pridruži alijansi, prenosi Kijev post.

Foto: Tanjug/AP

Kako je preneo Glas Amerike, američka ambasadorka pri NATO-u Džulijana Smit odgovarala je na pitanja novinara o članstvu Ukrajine, navodeći da stav NATO-a ostaje nepromenjen.

- Na samitu povodom 75. godišnjice, ovog leta, jasno smo stavili do znanja da je Ukrajina na nepovratnom putu ka članstvu. Međutim, nismo u poziciji da u kratkom roku uputimo zvanični poziv - rekla je ona i dodala da će se nastaviti razgovori sa Ukrajinom o tome kako da se približe pridruživanju alijansi.

Uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu od 17. do 18. oktobra, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je ukrajinski „plan pobede“ parlamentu zemlje, Vrhovnoj radi.

On je rekao da je formalni poziv u NATO ključan za strategiju Ukrajine za pobedu u njenom ratu sa Rusijom i da bi ovaj korak bio „osnovan“ za obezbeđivanje mira.

Drugi prioritet za Ukrajinu, prema planu Zelenskog u pet tačaka, jeste uklanjanje ograničenja za korišćenje zapadnog oružja dugog dometa unutar ruske teritorije. Kijev kaže da je ovo ključno za onesposobljavanje ruske vojne infrastrukture i postizanje pobede.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, Smit je rekla da nije došlo do promene u politici SAD u vezi sa upotrebom oružja dugog dometa u Ukrajini.

- Nastavljamo da pružamo Ukrajini neophodna sredstva za odbranu njene teritorije. Ukrajinci efikasno koriste ovo oružje, posebno na Krimu i u drugim regionima - rekla je ona.

U susret sastanku ministara odbrane, Smit je rekla da se od partnera u NATO-u očekuje da objave dodatnu podršku ukrajinskim oružanim snagama. Ukrajina je posebno zatražila više sistema protivvazdušne odbrane, artiljerije, municije i oklopnih vozila.

Bela kuća je saopštila da je u sredu, 16. oktobra, američki predsednik Džo Bajden najavio paket oružja za Kijev vredan 425 miliona dolara u razgovoru sa Zelenskim, uoči oproštajne posete Berlinu i razgovora o Ukrajini.

Pogledajte više