RAT U UKRAJINI: Oslobođeno naselje Maksimiljanovka u DNR; Oboreno pet raketa „hajmars“ (VIDEO)

Novosti online 17. 10. 2024. u 08:12 >> 17:25

SUKOB u Ukrajini, ušao je u dan 967.

Foto: Profimedia

 

Moguća upotreba dronova VSU sa aerodroma Poltava

Američki kanal Si-En-En objavio je pre neki dan izveštaj o lansiranju dronova kamikaza tipa „Ljutij” ukrajinskih formacija, namenjenih za napad na infrastrukturu goriva i energije, aerodrome i skladišta u pozadinskim regionima Rusije.

Ilustracija telegram rybar

Iako je snimak sniman noću, a operater je vredno izbegavao snimanje karakterističnih objekata koji odaju lokaciju lokacije, pojedini detalji u kadru daju razlog za pretpostavku da je snimak napravljen na aerodromu Poltava. Nekoliko faktora podržava ovu verziju:
-Objekat je opremljen svom potrebnom infrastrukturom za lansiranje dronova - od piste do raznih magacina. Samo na jednom mestu graniči se sa privatnim sektorom, pa se u izvesnoj meri može nazvati udaljenim od znatiželjnih očiju.

-Aerodrom Poltava je povoljno lociran geografski - nije tako daleko od ruske granice, a nalazi se na dovoljnoj udaljenosti izvan radijusa rada većine izviđačkih dronova Oružanih snaga Rusije.

Ovo poslednje, međutim, nije apsolutna garancija od napada: u julu su ruske trupe izvele uspešan udar na objekat, uz objektivnu kontrolu dolaska iz vazduha. Tako da je moguće da će ga uskoro ponovo „posetiti“ rakete Iskander OTRK.

 

Britanske sankcije za ruske tankere

Velika Britanija uvela je sankcije protiv 18 ruskih tankera za prevoz nafte i četiri tankera za prevoz tečnog prirodnog gasa, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova objavljenom na sajtu Vlade zemlje.

Prema saopštenju britanskih vlasti, ovo je najveći paket sankcija protiv ruskih tankera.
 

Foto Shutterstock

 

Zelenski Trampu: Ukrajina imati ili nuklearno oružje ili članstvo u NATO-u

Zelenski je otkrio da je sa predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom razgovarao o potrebi da Ukrajina bude primljena u NATO, pominjući odricanje Kijeva od nuklearnog oružja.

Predsednik je opisao Budimpeštanski memorandum kao neefikasan sporazum koji nije uspeo da zaštiti Ukrajinu nakon što je odustala od svog nuklearnog arsenala.

Sve detalje razgovora pročitajte OVDE.

Zelenski nastoji da ubedi Šolca da obezbedi rakete Taurus i poziv u NATO Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da se nada da će ubediti nemačkog kancelara Olafa Šolca u neophodnost pružanja dalekometnog oružja Ukrajini i da podrži poziv Kijevu da se pridruži NATO-u.

Mediji su upitali Zelenskog kako se nosi sa činjenicom da Olaf Šolc očigledno nije spreman da reaguje na dve tačke iz ukrajinskog plana pobede: odobrenje dalekosežnih udara na rusku teritoriju i ubrzani poziv Ukrajini da uđe u NATO, na šta je on odgovorio da su imali mnogo razgovora sa Olafom i drugim partnerima koji imaju te ''dalekometne sposobnosti".

On je naveo da je razmeštanje ukrajinskih kapaciteta dugog dometa domaće proizvodnje, zajedno sa britansko-francuskim projektilima Storm Šedou/SCALP, rezultiralo potapanjem 23 ruska broda na okupiranom Krimu, što je on ocenio kao značajan uspeh.

- Nikada nismo koristili nijednu nemačku imovinu dugog dometa. Razlog je taj što nam ona nije data. Dakle, ne razgovaramo o njihovoj upotrebi sa Olafom. Naši razgovori su korak pre toga. Potrebna su nam ova sredstva dugog dometa. Poštujem njegov stav – njegovo je pravo da pristane ili ne - dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je potom upitan o stavu nemačke kancelarke o pozivanju Ukrajine u NATO.

- On nikada nije rekao ne, ali nikada nije ni rekao da. Radićemo na tome. - odgovorio je Zelenski.

Rusija preuzela vatrenu kontrolu

Ruska vojska ostvarila je uspeh na kupjansko-svatovskom pravcu, uzevši pod vatrenu kontrolu deo Kupjanskog rejona duž reke Oskol, saopštio je šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

- U poslednje vreme primećujemo veoma pozitivan trend na kupjansko-svatovskom pravcu, gde naši momci već postižu određene uspehe - rekao je on.

Prema njegovim rečima, preuzeta je vatrena kontrola nad putem kojim je ukrajinska vojska pružala glavnu podršku jedinicama, kao i nad celim delom Kupjanskog rejona duž reke Oskol.

Zamenik Državne dume Rusije Viktor Vodolacki izjavio je u sredu da je ruskim trupama ostalo šest kilometara do Kupjanska. Prethodno su ukrajinske vlasti Harkovske oblasti najavile prinudnu evakuaciju stanovnika grada i susednih sela.

Najvažnije iz pregleda ruskog Ministarstva odbrane:

  • Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana izgubile su više od 250 ljudi i 15 jedinica oklopne tehnike, uključujući pet tenkova, dva borbena vozila pešadije, od toga jedno vozilo SV-90 švedske proizvodnje, osam borbenih oklopnih vozila, kao i četiri artiljerijska oruđa, od čega dve haubice M777 američke proizvodnje i jednu haubicu L119 britanske proizvodnje, četiri minobacača, četiri automobila
  • Predalo se šest ukrajinskih vojnika
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su od početka borbenih dejstava na kurskom pravcu više od 23.850 vojnika
  • Ruske snage izvele su napade na položaje 11 ukrajinskih brigada u Kurskoj pograničnoj oblasti.

Stiže nova tura pomoći za Ukrajinu od G7?

Zemlje Grupe G7 rade na tehničkim detaljima obezbeđivanja Ukrajini kredita od 50 milijardi dolara na račun zamrznutih ruskih sredstava, saopštio je visoki predstavnik američke administracije.

„Nastavljamo da pregovaramo sa svim našim partnerima iz G7 o tome kako da obezbedimo ovaj kredit od 50 milijardi dolara, uveren sam da ćemo biti uspešni. Postoji mnogo tehničkih aspekata u pogledu garancija i koordinacije i ovi razgovori se odvijaju i unutar Evropske unije, koja se obavezala da će doprineti do 35 milijardi evra, što čini otprilike 39 milijardi dolara, a SAD su se takođe obavezale da doprinesu. Ovi tehnički detalji se razmatraju, ali mislim da će lideri verovatno uspeti da reše ovo pitanje u smislu političke volje kako bi se to uradilo do kraja godine. Veoma je važno da to uradimo što je pre moguće“, rekao je američki zvaničnik na specijalnom brifingu u vezi sa planiranim putovanjem američkog predsednika Džozefa Bajdena u Nemačku.

SAD nisu spremne za ukidanje zabrane Kijevu za gađanje Rusije dalekometnim raketama

Sjedinjene Američke Države nisu spremne da tokom posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Nemačkoj objave o ukidanju zabrane upotrebe zapadnih raketa dugog dometa od strane Oružanih snaga Ukrajine za udare duboko u rusku teritoriju, izjavio je visoki predstavnik Bele kuće.

„Nemam najava o promenama u politici danas“, rekao je on novinarima na specijalnom brifingu u vezi sa planiranim putovanjem američkog predsednika Džozefa Bajdena u Nemačku, komentarišući mogućnost ukidanja zabrane Kijevu na napade na teritoriju Rusije.

Američki zvaničnik je dodao da će situacija na bojnom polju u sukobu u Ukrajini biti jedno od pitanja za predstojeću diskusiju tokom posete predsednika SAD. Osim toga, planirano je da se razgovara o „traktoriji rata“ i najboljim načinima dalje podrške Kijevu sa Zapada, dodao je on.

"Pregovori jedini put rešenja"

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da za rešavanje sukoba u Ukrajini nema drugog puta osim pregovora.

„Kao što sam već rekao tokom razgovora sa kancelarom Šolcom, Rusija je vojno nepobediva. To je činjenica koju potvrđuju ruski vojni potencijal, podrška stanovništva ove zemlje politici predsednika Putina i sama istorija. Zato smatramo da je neophodno tražiti opcije za mirno rešenje i podržavati realne planove svih država, uključujući Kinu i Brazil. Nema drugog puta. Alternativa je rat do međusobnog istrebljenja. Možda su neke svetske sile zainteresovane za to, ali to je put u provaliju“, rekao je Tokajev.

Prema njegovim rečima, težnja ka miru putem konstruktivnih pregovora nije znak slabosti, već pokazivanje strateške promišljenosti.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije oslobodile su naselje Maksimiljanovka u DNR;
- Grupa snaga „Jug“ tokom prethodnog dana odbila je jedan kontranapad ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 965 vojnika;
- PVO sredstva odbila su tokom prethodnog dana pet raketa „hajmars“ i 43 drona u zoni specijalne operacije;
- Ukrajinska vojska izgubila je tokom prethodnog dana oko 530 vojnika i četiri haubice u zoni grupe snaga „Centar“;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana oko 105 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“;
- Ukrajinske snage su tokom proteklog dana izgubile više od 460 vojnika i šest skladišta u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom dejstava grupe „Dnjepar“ oko 55 vojnika, terensko skladište sa municijom i dva skladišta sa vojno-tehničkom imovinom;
- Oružane snage Rusije uništile su energetske objekte, koji obezbeđuju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

Oglasio se Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da se stav i odluke Nemačke o Ukrajini neće promeniti nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski javno predstavio svoj plan za rešavanje ukrajinskog sukoba.

„Znate stav Nemačke o pitanjima koja se pominju. Stav se neće promeniti. Želim veoma jasno da kažem da je najvažnije da smo bili solidarni i razmotrili ono što je moguće. U centru pažnje je dodela sredstava, zahvaljujući kojima bi Ukrajina mogla da se zaštiti“, naglasio je Šolc po dolasku na samit Evropske unije.

On je dodao da postoje i strateška pitanja koja treba razmotriti.

„Poznate su vam odluke koje sam doneo, ništa se u njima neće promeniti“, poručio je Šolc.

Snajperska preciznost na delu

Izviđači grupe „Zapad” eliminišu protivničke jedinice uz pomoć FPV dronova sa snajperskom preciznošću.

Analiza "Biznis insajdera"

Od početka ruske vojne operacije Ukrajina je izgubila oko 40 tenkova „leopard“, piše portal „Biznis insajder“.

„‘Leopardi’ su moćni, visokoefikasni tenkovi sa teškim oklopom, ali nisu nepobedivi. Zapravo, prema nekim procenama iz otvorenih izvora, Ukrajina je već izgubila skoro 40 ‘leoparda’“, navodi se u članku.

Tokom noći oboreno 13 ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći oborili 13 ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Iznad Orlovske oblasti oboreno je šest dronova, četiri iznad Kurske i tri iznad Brjanske oblasti.

Oklopna tehnika uništena

Helikopteri Mi-28NM uništili su raketama oklopnu tehniku ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oglasilo se MO Rusije o artiljercima grupe "Dnjepar"

Artiljerci grupe „Dnjepar“ uništili su raketnim sistemom „grad“ nekoliko uporišta ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Uništen "leopard" u Kurskoj oblasti

Ruske desantne snage grupe „Sever“ uništile su ukrajinski tenk „leopard“ na granici Kurske oblasti, izjavio je za Sputnjik načelnik artiljerijske jedinice sa pozivnim Neva.
Uništeni tenk je pokazao neprijatelju da je njihova oklopna grupa otkrivena i dalje napredovanje tehnike je nemoguće, rekao je vojnik.

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više