IRAN OTKAZUJE SVE LETOVE ZA EVROPU: Kompanija reagovala kako bi sprečila neprijatnosti usled sankcija EU

Jovana Švedić

16. 10. 2024. u 16:43

PORTPAROL Organizacije civilnog vazduhoplovstva Irana rekao je u utorak da je Iran Er otkazao letove za Evropu kako bi sprečio sve neprijatnosti koje bi putnicima mogle da izazovu sankcije EU, uključujući potencijalne zabrane sletanja aviona Iran Era na evropske aerodrome.

Foto Shutterstock

Džafar Jazarlu je opisao sankcije, koje su takođe bile usmerene na iranske Mahan Air i Saha Airlines, kao kršenje propisa i ugovora koji regulišu međunarodno vazduhoplovstvo.

Jazarlu je rekao da iranske vlasti civilnog vazduhoplovstva sarađuju sa iranskim Ministarstvom spoljnih poslova i avio-kompanijama u zemlji na usvajanju mera za olakšavanje putovanja putnika iz Irana na evropska odredišta, prenela je Pres TV.

Na osnovu informacija dostupnih na njegovoj veb stranici, Iran Er je leteo do sedam destinacija u zemljama EU, a to su Rim, Milano, Beč, Hamburg, Keln, Frankfurt i Pariz.

Nije bilo jasno da li će otkazivanje uticati i na redovne letove Iran Era između Teherana i Londona.

Foto Shutterstock

Savet EU je u ponedeljak saopštio da je blok uveo sankcije trima iranskim avio-kompanijama, četiri kompanije i sedam pojedinaca zbog njihove navodne uloge u isporuci iranskih raketa i bespilotnih letelica Rusiji usred tekućeg rata zemlje sa Ukrajinom.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sankcije, rekavši da su zasnovane na ''lažnim i neosnovanim izgovorima''.

Ambasador Mađarske u Teheranu, čija zemlja rotirajuće predsedava Savetom Evropske unije, pozvan je u utorak u Ministarstvo da bude obavešten o oštrom protestu Irana zbog sankcija.

Ministarstvo je saopštilo Đoli Petu da Iran smatra da je odluka EU da pribegne nezakonitim metodama poput uvođenja sankcija potpuno neprihvatljiva.

Ministarstvo je u naknadnom saopštenju navelo da je Iran uključen u pravnu odbrambenu saradnju sa drugim državama u okviru napora da zaštiti svoje interese i bezbednost.

(MEHR)

BONUS VIDEO:

PAKISTAN LANSIRAO PRVU BALISTIČKU RAKETU: Projektil opremljen jedinstvenim navigacionim sistemom

Pogledajte više