PET TAČAKA I DVA ANEKSA: "Mirovni plan" Zelenskog juče predstavljen u ukrajinskom parlamentu

I. Stanojević 17. 10. 2024. u 07:00

TAKOZVANI mirovni plan, koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski planirao da predstavi na velikom skupu zemalja u američkoj bazi Ramštajn na teritoriji Nemačke, ali to nije uspelo zbog odlaganja sastanka, pa je, juče, stigao u kijevski parlament. Tamo ga je Zelenski obelodanio svetskoj javnosti i pokazao da se sastoji od pet tačaka i tri aneksa. Taj scenario pomoći će, kako je rekao, da se dobije rat sa Rusijom, koji se vodi od februara 2022. godine. Ukrajina je do sada svoj plan pobede predstavila liderima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske.

Foto: Printskrin Youtube

Kraj dokumenta posvećen sprečavanjem "druge invazijeZelenski je kazao da se prve četiri tačke odnose na ratno, a poslednja na vreme po završetku sukoba, "da bi se sprečila druga invazija". Prva tačka pod nazivom "Geopolitika", predlaže da se Ukrajini pošalje poziv u NATO. "Pozivanje Ukrajine u NATO može da predstavlja istinski fundamentalni mir, jer je članstvo u Alijansi stvar budućnosti, a ne sadašnjosti, a i predsednik Rusije Vladimir Putin mora da vidi da su njegove geopolitičke kalkulacije na gubitku", rekao je Zelenski.

Sledeća tačka se tiče "odbrane" i u njoj je sadržan precizan spisak vojnog naoružanja, neophodnog za podršku ukrajinskim snagama. Zelenski je naveo da su rezultati Kurtske operacije pokazali da Rusija ne poseduje dovoljnu snagu da se odupre napadima oružanih snaga Ukrajine. Treća tačka je "strateško odvraćanje" i ona ima tajni aneks, prenet na SAD i lidere nekih evropskih država. Ukrajina predlaže da se na njenom tlu postavi sveobuhvatni strateški paket odvraćanja, dovoljan da zaštiti Ukrajinu od bilo kakve vojne pretnje iz Rusije.

Tačka "bezbednost", odnosi se na posleratno doba i predlaže da se određeni kontingenti oružanih snaga SAD, stacionirani u Evropi, zamene vojnicima oružanih snaga Ukrajine, da bi se ojačala odbrana čitavog NATO.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj napomenuo je da Ukrajina treba da nastavi da se jača i politički i vojno da bi primorala Putina da, pod prihvatljivim uslovima, sedne za pregovarački sto.

Resursi

TAJNI aneks sadrži i četvrta tačka pod nazivom "ekonomija" i biće dostupan samo određenim partnerima. Ukrajina ima koncentrisane prirodne resurse, uključujući kritične metale vredne trilione dolara, a to su, posebno, uranijum, titanijum, litijum, grafit i drugi strateška blaga, koja će ojačati, ili Rusiju i njene saveznike, ili Ukrajinu i demokratski svet.

Pogledajte više