AMERIKA GUBI TRŽIŠTE I SAVEZNIKA? Saudijska Arabija kupuje lovac 5. generacije od ove velike sile (VIDEO)

Predrag Stojković 16. 10. 2024. u 20:25

SAUDIJSKA Arabija zainteresovana za kupovinu preko 100 borbenih aviona KAAN, aviona pete generacije koji je Turska razvila u okviru svog TFX programa izvestio 15. oktobra 2024, Tviter nalog @TurkishFacts4U.

Foto Arhiva

O ovoj potencijalnoj akviziciji razgovarao je tokom posete Turskoj komandant saudijskih vazduhoplovnih snaga Turki bin Bandar Al Saud, koji se, zajedno sa delegacijom, sastao sa zvaničnicima Roketsan, Turkish Aerospace Industries, i Aselsan-a. Poseta je saudijskim zvaničnicima pružila detaljne informacije o sposobnostima KAAN-a i pokrenula razgovore o potencijalnoj strateškoj saradnji u vezi sa ovim lovcem 5. generacije.

Interes Saudijske Arabije za KAAN je u skladu sa njenim ciljem uspostavljanja snažnog odbrambenog partnerstva, usred rastućih tursko-saudijskih veza. Tokom ove posete, saudijski zvaničnici su dobili detaljne informacije o razvoju i sposobnostima KAAN-a, koji predstavlja značajan napredak za tursku odbrambenu industriju. Potencijalna saradnja mogla bi da uključi transfer tehnologije i podršku lokalnoj proizvodnji, u skladu sa ambicijama Saudijske Arabije da poveća svoju industrijsku autonomiju u sektoru odbrane.

Turska i Saudijska Arabija su nedavno ojačale svoje odbrambene veze, što je označilo značajan pomak u njihovim bilateralnim odnosima. Ovaj razvoj događaja je istaknut na strateškom samitu u Džedi u julu 2024. godine, gde su se zvaničnici obe nacije složili da sarađuju sa visoko vrednim odbrambenim projektima. Dve zemlje istražuju velike mogućnosti za transfer tehnologije i zajedničke proizvodne napore, uključujući potencijalnu montažu turskog borbenog aviona KAAN 5. generacije u Saudijskoj Arabiji. Ovaj potez je u skladu sa vizijom Saudijske Arabije 2030, koja ima za cilj izgradnju samoodržive odbrambene industrije kroz partnerstvo sa etabliranim proizvođačima odbrane.

Vojna industrija Saudijske Arabije (SAMI) odigrala je ključnu ulogu u negovanju ovih veza, potpisujući više sporazuma sa istaknutim turskim odbrambenim kompanijama kao što su Bajkar, Aselsan i TUSAS (Turska aerokosmička industrija). Ovi sporazumi pokrivaju različite domene, od bespilotnih letelica do odbrambene elektronike, odražavajući zajedničku posvećenost unapređenju odbrambenih sposobnosti. Ovo produbljivanje saradnje signalizira značajno usklađivanje između dve nacije jer se fokusiraju na obostrano korisne odbrambene inovacije i transfer tehnologije, pozicionirajući Tursku i Saudijsku Arabiju kao uticajne igrače u bliskoistočnom odbrambenom pejzažu.

Projekat KAAN, koji je pokrenut 2016. godine sa investicijom od 1,18 milijardi dolara za obezbeđivanje neophodnih tehnologija, ima koristi od saradnje sa međunarodnim firmama kao što su BAE Sistems iz Ujedinjenog Kraljevstva i Rols-Rojs za dizajn i razvoj motora.

Odabirom motora EJ200, koji omogućava superkrstarenje, KAAN je dizajniran da ponudi napredne operativne mogućnosti, uključujući mogućnost letenja nadzvučnim brzinama bez naknadnog sagorevanja. Sa dimenzijama od 14 metara u rasponu krila, 21 metar u dužinu i 6 metara u visinu, KAAN može da dostigne maksimalnu brzinu od 1,8 Maha i plafon leta od 55.000 stopa. Avion je takođe dizajniran da bude interoperabilan sa drugim kritičnim sredstvima turskih vazduhoplovnih snaga, kao što je F-35A, čime se povećava njegova operativna efikasnost u zajedničkim misijama.

KAAN je dizajniran da dostigne brzine preko 1,8 maha, sa borbenim dometom procenjenim na oko 1100 kilometara i maksimalnom operativnom visinom leta od približno 55 000 stopa. Njegov nosivost premašuje 6.000 kilograma, što mu omogućava da nosi mešavinu municije vazduh-vazduh i vazduh-zemlja preko svojih 10+ spoljnih tvrdih tačaka. AESA radarski sistem nudi domet detekcije od preko 100 kilometara, značajno poboljšavajući njegovu svest o situaciji i preciznost ciljanja. Avion meri oko 19 metara u dužinu sa rasponom krila od 12 metara, a pokreću ga dva motora, od kojih svaki proizvodi oko 27.000 funti potiska, omogućavajući superkrstarenje i visoku agilnost u borbenim scenarijima.
Program KAAN ima za cilj modernizaciju turske vazdušne flote i jačanje nacionalne odbrambene industrije razvojem lokalnih inženjerskih i proizvodnih kapaciteta.

Projekat osigurava da Turska zadrži prava intelektualne svojine nad ključnim tehnologijama, posebno za motor, ključni aspekt za stratešku autonomiju zemlje. Uključivanje međunarodnih partnera i fokus na lokalnu proizvodnju odražavaju ovu ambiciju.

Foto printskrin YouTube/InShort

Poslednjih godina Turska se pojavila kao značajan igrač u industriji naoružanja, značajno unapredivši svoje kapacitete za proizvodnju oružja iu javnom iu privatnom sektoru. Kompanije kao što su Turkish Aerospace Industries (TAI), ASELSAN, i Roketsan postale su poznata imena u proizvodnji napredne vojne opreme, zahvaljujući značajnim ulaganjima u istraživanje i razvoj. Značajan primer njihovog uspeha je bespilotna letelica Bajraktar ​​TB2, koja je odigrala ključnu ulogu u sukobu u Nagorno-Karabahu, demonstrirajući turske sposobnosti za napade i nadzor i izazvajući međunarodno interesovanje.

Turska je uspešno izvozila vojnu opremu u nekoliko zemalja. Ukrajina, Katar i Azerbejdžan, između ostalih, kupili su turske bespilotne letelice, dok su zemlje u Africi i Aziji takođe uvezle raznu tursku vojnu opremu, od oklopnih vozila do sistema protivvazdušne odbrane. Ova ekspanzija izvoza je strateški korisna za Tursku, ne samo u smislu prihoda, već i u odbrambenoj diplomatiji.
Istovremeno, Turska je mnogo investirala u razvoj lokalne proizvodnje kako bi smanjila svoju zavisnost od stranih dobavljača. Ovaj korak ka samopouzdanju ilustruju ambiciozni projekti kao što je razvoj njegovog lovca pete generacije, KAAN, koji ima za cilj da zameni stare F-16 i zaobiđe izazove vezane za nabavku inostrane tehnologije. Ovi napori naglašavaju posvećenost Turske jačanju svoje strateške autonomije i potvrđivanju svog statusa regionalne i globalne vojne sile.

Već nekoliko godina, Saudijska Arabija aktivno radi na modernizaciji svoje flote borbenih aviona kako bi poboljšala svoje vojne sposobnosti u sve napetijem regionalnom kontekstu. Istorijski gledano, kraljevstvo se oslanjalo na napredne američke lovce, posebno na F-15, i održavalo je strateške odnose sa Sjedinjenim Državama kako bi zadovoljilo svoje potrebe za vojnim snabdevanjem. Kraljevsko saudijsko vazduhoplovstvo trenutno upravlja strukturiranom i raznolikom flotom. Uključuje četiri lovačke eskadrile opremljene F-15C/D Eagle, poznatim po svojim sposobnostima superiornosti u vazduhu. Pored toga, Saudijska Arabija ima tri lovačke/kopnene eskadrile za napade opremljene F-15C/SA i tri eskadrile sa mlaznjacima Tajfun (Jurofajter Tajfun), pružajući robusnu višenamensku sposobnost avijacije. Za namenske operacije kopnenog napada, vazduhoplovstvo raspoređuje tri eskadrile sa avionima Tornado IDS i Tornado GR1, dodatno diverzifikujući svoje taktičke opcije u različitim scenarijima borbe.

Foto printskrin YouTube/InShort

Saudijska Arabija aktivno nastoji da nabavi borbene avione pete generacije kako bi modernizovala svoju vazdušnu flotu i poboljšala svoju vojnu snagu usred regiona obeleženog rastućim rivalstvom. Međutim, ovi napori se suočavaju sa značajnim preprekama, uglavnom zbog američkog embarga na avione F-35, koje Rijad želi da nabavi. Za razliku od Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su obezbedili sporazum za F-35 nakon normalizacije odnosa sa Izraelom kroz Abrahamov sporazum, Saudijskoj Arabiji nije odobren isti pristup zbog zabrinutosti SAD za ljudska prava i regionalnu stabilnost. Vašington održava stratešku kontrolu nad prodajom svojih najnaprednijih vojnih tehnologija, i uprkos strateškoj prirodi američko-saudijskih odnosa, ključne razlike ograničavaju mogućnosti Rijada za nabavku lovaca 5. generacije.

Kao odgovor na ova ograničenja, Saudijska Arabija istražuje alternative sa drugim međunarodnim partnerima. Opcije koje se razmatraju uključuju francuski Rafale (F-4), turski lovac 5. generacije KAAN i kineski J-31, stelt lovac sličan F-35. Rijad takođe nastoji da pregovara o klauzulama o transferu tehnologije i lokalnoj proizvodnji u okviru ovih sporazuma kako bi razvio sopstvene industrijske i vojne kapacitete.

Diverzifikacijom svojih partnerstava, Saudijska Arabija ima za cilj da postigne veću vojnu autonomiju i postepeno smanji svoje oslanjanje na podršku SAD. Iako izazovi ostaju, uključujući politička odobrenja i zabrinutost svojih partnera za suverenitet, Saudijska Arabija nastavlja da traga za lovcima pete generacije, istovremeno jačajući svoju odbrambenu industriju.

(armyrecognition.com)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više