REŠAVANJE PROBLEMA: Ursula fon der Lajen pozvala da se razmotri mogućnost slanja migranata van EU

Novosti online 15. 10. 2024. u 23:41

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas na razmatranje mogućnosti formiranja „centara za povratak“ van EU u pismu liderima Unije o neregularnim migracijama, navodeći sporazum između Italije i Albanije kao mogući model.

Foto: Profimedia

Fon der Lajen je takođe pohvalila kontroverzne sporazume EU sa Tunisom i zajednički rad sa libijskim vlastima, koji podrazumeva evropsko finansiranje ovih zemalja da zadrže migrante na njihovim teritorijama, što je naišlo na osudu grupa za ljudska prava.

- Trebalo bi da istražimo moguće načine napredovanja u pogledu ideje o razvoju centara za povratak van EU, posebno s obzirom na novi zakonski predlog o povratku - napisala je predsednica EK.

Lideri EU trebalo bi da se sastanu u četvrtak i petak na samitu o migracijama, nakon što je komisija saopštila da će predložiti nove mere, prenosi „Gardijan“.

Ilegalni migranti koji su stigli u Evropu prošle godine činili su manje od trećine od milion ljudi koji su stigli 2015. godine, ali to dalje utiče na izbore u većini evropskih zemalja i podstiče birače krajnje desnice.

Nemačka, Francuska, Danska, Švedska, Austrija, Italija i Slovenija uvele su granične kontrole kako bi suzbile dolaske ilegalnih migranata.

Sporazum Italije sa Albanijom, zemljom kandidatom za članstvo u EU, je da ona bude domaćin migracionim centrima za obradu zahteva muškaraca koji traže azil koji žele da uđu u Uniju.

Prvi migranti koji će biti poslati u Albaniju u okviru kontroverznog sporazuma o migraciji trebalo bi da stignu sutra.

Sporazum Italija-Albanija, za koji udruženja za ljudska prava kažu da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, potpisali su italijanska premijerka Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama u novembru prošle godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Vojislav Šešelj - Imali smo lopovsku, a sad nam se sprema ludačka revolucija

Pogledajte više