AMERIČKI ULTIMATUM IZRAELU: Imate mesec dana

Novosti online 15. 10. 2024. u 17:08

AMERIČKI državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin uputili su svojevrsan ultimatum - pismo izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i ministru strateškog planiranja Ronu Dermeru u kojem prete da će uvesti embargo na oružje Izraelu ako se humanitarna kriza u pojasu Gaze ne reši za mesec dana, objavio je u utorak Kanal 12 izraelske televizije.

Foto AP

- SAD su poslale jasnu poruku Izraelu da se humanitarna kriza u pojasu Gaze mora rešiti u roku od mesec dana kako se ne bi uveo embargo na oružje. Visoki američki zvaničnici, državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin, juče je rečeno da su ministri Ron Dermer i Joav Galant primili dokument u kojem se navodi ovaj zahtev - navodi se u saopštenju.

Kanal 12 napominje da je američka administracija zabrinuta zbog pogoršanja humanitarne situacije u palestinskoj enklavi i da zahteva da se u narednih mesec dana preduzmu hitne mere za promenu ove situacije. Osim toga, prema američkim službama, u septembru ove godine u Gazu je poslata najmanja količina humanitarne pomoći od marta ove godine.

Ovo saopštenje dolazi usred nedavne odluke SAD da u Izraelu rasporede bateriju "THAAD" raketnih odbrambenih sistema na velikim visinama i transatmosferskog presretanja, kojima će upravljati i održavati američka vojska.

Foto: Porifmedia

"THAAD" sistem je ekstra-atmosferski presretač balističkih projektila koji bi trebalo da pomogne Izraelu da uspešnije odbije potencijalne napade Irana.

Izrael je više puta optužen za opstruiranje isporuke humanitarnih zaliha u pojas Gaze i za uvođenje oštrih ograničenja na transport humanitarnih zaliha. Međutim, jevrejska država demantuje ove tvrdnje, objavljujući izveštaje prema kojima je za manje od godinu dana u palestinsku enklavu dovezeno više od 900 hiljada tona humanitarne pomoći.

Pogledajte više