CEREMONIJA INAUGURACIJE NOTR DAMA 7. DECEMBRA: Svečano otvaranje dan kasnije

Tanjug 15. 10. 2024. u 13:50

CEREMONIJA inauguracije Katedrale Notr Dama u Parizu biće održana 7. decembra, dok će svečano otvaranje za javnost biti održano 8. decembra, kada će se čuti nova osvećena zvona, od kojih najteže iznosi više od četiri tone.

Foto: AP

Osam novih zvona biće osvećeno na posebnoj ceremoniji unutar katedrale, a potom i postavljeno u kule bliznakinje za ponovno otvaranje za javnost u decembru, pet godina i sedam meseci nakon što je izbio veliki požar.

Rektor katedrale Olivije Ribado Dima rekao je, kada su u septembru dovezena zvona, da će zvukom katedrala ponovo odjeknuti i da će se njen glas ponovo čuti.

- To će biti znak poziva na molitvu i znak ponovnog okupljanja - rekao je Ribado Dima za simbol katoličke crkve u Francuskoj i Hristovu "trnovu krunu".

Biskupija je odabrala Žana Čarlsa de Kastelbajaca da dizajnira liturgijsku odeću za ponovno otvaranje, a instalacija liturgijskog nameštaja planirana je za novembar, zajedno sa povratkom statue Bodorodice Marije u katedralu, koja je bila pošteđena u požaru 2019. godine.

Projekat unutrašnje renovacije okupio je umetnike i kompanije iz Ateljea Notr Dam, među kojima su Gijom Barde, Iona Votrin i Silven Dubison.

Barde je zadužen za dizajn liturgijskih posuda i predmeta koji će biti korišćeni prilikom ponovnog otvaranja i to uključuje ciborijume, kalež, patenu, pokaznicu, kadionicu, posudu, bokal, amfore i poslužavnik.

Votrin je zadužena za kreiranje klupa, klecala, molitvenika, kao i 1.500 stolica koje će biti postavljene u katedralu.

Dizajner Vinsent Dipon-Ružije dobio je zadatak da kreira držače za sveće za molitve i uređaje za distanciranje.

Simbol najviše vrednosti Francuske, katedrala Notr Dam očekuje dolazak 15 miliona posetilaca godišnje.

Digitalni sistem za rezervisanje besplatnih termina za ulazak u katedralu biće uveden nakon ponovnog otvaranja, iako će ulaz biti moguć i bez rezervacije.

Tokom prvih šest meseci, pristup će biti ograničen na individualne posetioce i vernike, dok će grupne posete biti omogućene tek nakon ovog perioda.

Detalji o ceremoniji otvaranja biće objavljeni sredinom novembra na zvaničnom portalu katedrale.

Tada će biti objavljene informacije o svečanostima povodom otvaranja, kao i koncerti koji će biti priređeni tokom decembra, prenose svetski mediji i katedrala.

Katedrala je zatvorena za posetioce od 15. aprila 2019. godine kada je izbio razarajući požar, a pomoć za obnovu pružile su brojne države širom sveta, među kojima je i Srbija.

BONUS VIDEO: SUTRA SVEČANI BROJ „VEČERNjIH NOVOSTI“ POVODOM 71. ROĐENDANA

Pogledajte više