"NE POSTOJI NIKAKVA IZOLACIJA" Kremlj: Rusija uključena u međunarodni dijalog

Novosti online 15. 10. 2024. u 12:10

MOSKVA je stalno uključena u međunarodni dijalog, ne postoji nikakva izolacija Rusije, a ona se zalaže za odnose zasnovane na međusobnom uvažavanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o predstojećem samitu BRIKS-a.

Foto Tanjug

- U savremenom svetu veoma je teško izolovati bilo koju državu, posebno državu kao što je Ruska Federacija - rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovim rečima, Rusija, kao i mnogi njeni strateški partneri, teži odnosima zasnovanim na međunarodnom pravu, a ne „pravilima koja uspostavljaju pojedine države, odnosno SAD, u korist kratkoročnih interesa“.

- To su odnosi koji se zasnivaju na uvažavanju zajedničkih briga, na obostrano korisnoj saradnji i tako dalje. Upravo zato se međunarodni dijalog nastavlja, a Rusija je sastavni deo ovog međunarodnog dijaloga - rekao je Peskov.

On je objasnio da Rusija, kao i veliki broj njenih partnera, deli pogled na svet kada je u pitanju sistem međunarodnih odnosa koji „treba da se zasniva na međunarodnom pravu, a ne na pravilima koja uspostavljaju pojedine države“.

- U okviru ovog dijaloga niko ne pokušava da zauzme dominantnu poziciju i nametne svoju volju drugima - ocenio je on.

Takvi pristupi „apsolutno imponuju ogromnoj većini država u svetu“ i upravo tome teži većina država sveta, zaključio je portparol.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više