RUSIJA ĆE VEROVATNO NAPASTI NATO DO KRAJA OVE DECENIJE: Dramatična poruka šefa nemačke obaveštajne službe

Tanjug 14. 10. 2024. u 19:52

ŠEF nemačke spoljne obaveštajne službe (BND) Bruno Kal izjavio je danas da će ruske oružane snage verovatno biti u poziciji, kadrovski i materijalno, da pokrenu napad na NATO najkasnije do kraja ove decenije.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Putin će nastaviti da testira crvene linije Zapada i dalje eskalira konfrontaciju - rekao je Kal na parlementarnom saslušanju, preneo je Politiko.

On je istakao da Kremlj, koji vodi rat protiv susedne Ukrajine od februara 2022. godine, troši mnogo više na svoju vojsku nego što evropske zemlje troše na svoju i značajno jača svoje konvencionalne snage.

- Fokus ovog nagomilavanja je, naravno, u strateškom pravcu na zapad, duž istočnog krila NATO - rekao je Kal.

Krajnji cilj predsednika Rusije Vladimira Putina je, kako je rekao, da "izgura SAD iz Evrope" i obnovi granice NATO iz kasnih 1990-ih, stvarajući tako "rusku sferu uticaja" i uspostavljanje novog svetskog poretka.

Foto: Profimedia

On je naveo da je spremnost Moskve da koristi hibridne i tajne mere dostigla nivo koji ranije nije bio viđen. Cilj Kremlja je da podeli Zapad kako bi omeo sposobnost Evrope da se odbrani, a istovremeno jača rusku vojsku u pripremi za potencijalni napad, rekao je Kal parlamentarcima.

Tomas Haldevang, šef Savezne kancelarije za zaštitu ustava, nemačke unutrašnje obaveštajne agencije, kazao je da njegova agencija posmatra "agresivno ponašanje ruskih obaveštajnih službi" i da su špijunaža i sabotaža ruskih aktera u Nemačkoj povećane i kvantitativno i kvalitativno, pri čemu je Rusija spremna da izloži ljudske živote riziku.

Pogledajte više