NIJE PRIJAVIO DA JE STRANI AGENT: Francuski istraživač osuđen na tri godine

Tanjug

14. 10. 2024. u 19:11

RUSKI sud osudio je danas francuskog istraživača Lorana Vinatijea na tri godine zatvora zbog kršenja zakona o registraciji "stranih agenata" jer je prikupljao vojne informacije iako se nije prijavio kao strani agent.

Foto: Unsplash

Optužbe protiv Vinatijea odnose se na zakon koji zahteva da se svako ko prikuplja informacije o vojnim pitanjima registruje kod vlasti kao strani agent. Vinatije, koji je uhapšen u Moskvi u junu priznao je krivicu, preneo je Frans 24.

Njegovi advokati su tražili od suda da mu izrekne novčanu kaznu.

U obraćanju pre izricanja presude, Vinatije je, govoreći ruski, potvrdio da u potpunosti priznaje krivicu i zatražio od sudije da ga pomiluje.

On je rekao da se u Rusiju zaljubio pre 20 godina kada je počeo da proučava zemlju i svoje komentare zaključio stihom ruskog pesnika Aleksandra Puškina da treba imati strpljenja da dolaze bolji dani.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava kritikovali su ovaj i druge zakone kao deo napada Kremlja na nezavisne medije i političke aktiviste koji žele da iznesu kritike na ruski napad na Ukrajinu.

Hapšenja na osnovu optužbi za špijuniranje i prikupljanje osetljivih podataka postala su sve češća u Rusiji od kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022, navela je agencija.

BONUS VIDEO:

MEDVED NA AUTOPUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pogledajte više