ZBOG NAVODNOG SLANJA RAKETA I DRONOVA RUSIJI: EU uvodi sankcije Iranu

Novosti online 14. 10. 2024. u 13:36

SAVET EU danas je usvojio restriktivne mere protiv sedam pojedinaca i sedam subjekata iz Irana kao odgovor na to što je, kako se navodi, ta zemlja poslala rakete i dronove Rusiji.

Foto AP

Odlukom o uvođenju restriktivnih mera obuhvaćeni su pojedinci i subjekti koji su, kako se dodaje u saopštenju Saveta EU, "odgovorni za razvoj i prenos bespilotnih letelica, projektila i srodne tehnologije Rusiji", kao i za podršku ratu u Ukrajini i "oružanim grupama i entitetima koji podrivaju mir i bezbednost na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora".

Na listi se nalaze tri iranske avio-kompanije - Saha erlajns, Mahan er i Iran er, kao i dve kompanije za nabavku, koje se optužuju da su odgovorne za transfer i snabdevanje, preko transnacionalnih mreža za nabavku, bespilotnih letelica iranske proizvodnje i srodnih komponenti i tehnologija u Rusiju radi korišćenja u ratu u Ukrajini. 
Navedene su i dve kompanije koje se bave proizvodnjom pogonskog goriva za lansiranje raketa i projektila.

Savet je odlučio da uvede restriktivne mere i zameniku ministra odbrane Irana Sejedu Hamzehu Galandariju, istaknutim zvaničnicima snaga Kuds Iranske revolucionarne garde, centralnom štabu Iranske revolucionarne garde Katamu el Anbija i svemirskoj diviziji vazdušnih snaga Iranske revolucionarne garde, kao i generalnim direktorima dve kompanije koje se nalaze na listi EU. 

Mere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU, kao i zabranu davanja sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, navedenim fizičkim ili pravnim licima, subjektima ili telima ili radi njihove koristi. 

Odluka je doneta nakon što je Evropski savet nagovestio u martu ove godine da će, u slučaju da Iran prebaci balističke rakete i srodnu tehnologiju Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, EU biti spremna da brzo odgovori, uključujući uvođenjem "novih i značajnih" restriktivnih mera.

BONUS VIDEO: IRANSKI PREDSEDNIK U PAKISTANU: Raisi obećao da će povećati trgovinu sa Pakistanom na 10 milijardi

Pogledajte više