NOVI PRODOR U SVEMIR: NASA šalje svemirsku letelicu na Jupiterov satelit Evropa

Novosti online 14. 10. 2024. u 09:58

AMERIČKA Nacionalna agencija za svemirska istraživanja (NASA) priprema se da pošalje svemirsku letelicu na satelit Evropa, zaleđeni Jupiterov mesec, gde bi se vanzemaljski oblik života mogao pronaći u ogromnom okeanu ispod ledene površine.

Foto Tanjug/AP


Letelica "Europa Clipper" trebalo bi da poleti sa kosmodroma Kenedi na Floridi danas u 12.06 sati po lokalnom vremenu, nakon što je prvobitni plan otkazan zbog uragana Milton, prenosi AP.
Ukoliko ne iskrsnu dodatni problemi, letelica teška šest tona, najveća koju je NASA ikada izgradila za planetarnu misiju, proći će pored Marsa i vratiti se u orbitu Zemlje pre nego što se katapultira ka Jupiteru i preleti više od tri milijarde kilometara dok 2030. godine ne bude stigla na svoje odredište.

Iako cilj ove misije, vredne pet milijardi dolara, nije direktna potraga za oblikom života na hladnom Jupiterovom mesecu, instrumenti sonde će pregledati površinu satelita Evropa u potrazi za tragovima organskih jedinjenja i detektovaće gasove koji se oslobađaju, kako bi procenili da li je Jupiterov satelit pogodan za život.
 

Pogledajte više