HAMASOV ZASTRAŠUJUĆI PLAN: Neboderi u Tel Avivu na meti napada u stilu 11. septembra

Jovana Švedić

13. 10. 2024. u 00:22

LIDERI Hamasa imali su planove za napade velikih razmera na Izrael, uključujući napad u stilu 11. septembra na nebodere u Tel Avivu, čak i pre nego što su 7. oktobra prošle godine izvršili smrtonosni upad u izraelske pogranične zajednice, objavio je Vašington post u subotu, citirajući i digitalne datoteke i papirne zapise koje su snage IDF u Gazi izvukle iz komandnih centara Hamasa.

Foto Tanjug/AP

Dokumenti opisuju široku strategiju napada koja uključuje korišćenje železnice, čamaca, pa čak i kočija, navodi se u izveštaju Vašington posta.

Međutim, stručnjaci za terorizam su primetili da mnogi od ovih planova nisu bili praktični.

U zbirci dokumenata na 59 stranica se takođe navodi zahtev Hamasa Iranu za 2021. za finansiranje od 500 miliona dolara, zajedno sa obukom za 12.000 dodatnih Hamasovih operativaca.

Dokumenti iz 2021. pokazuju da je lider Hamasa Jahja Sinvar došao do visokih iranskih zvaničnika, uključujući iranskog vrhovnog vođu Ajatolaha Alija Hamneija, tražeći dodatnu finansijsku i vojnu podršku.

Sinvar je u pismu tvrdio da bi uz iransku podršku Hamas mogao da postigne potpuno uništenje Izraela u roku od dve godine.

- Obećavamo vam da nećemo gubiti ni minut ni peni osim ako nas to ne odvede ka postizanju ovog svetog cilja - napisao je Sinvar u junu 2021.

Iako u pismu nisu navedeni detalji o tome kako je Hamas planirao da uništi Izrael, upućeno je i Esmailu Kaniju, komandantu iranskih snaga Kuds, koji je dve nedelje van očiju javnosti zbog izveštaja o njegovoj istrazi o navodnim vezama sa Izraelom.

Nekoliko meseci pre napada u oktobru 2023., Hamas je razmatrao još širi plan napada. Prezentacija od 36 stranica, otkrivena na ispostavi Hamasa u severnoj Gazi 10. novembra, iznela je potencijalne scenarije za napad sa više frontova na Izrael, ciljajući vojne baze i civilne lokacije kao što su tržni centri.

Prema prezentaciji, Hamasovi planovi napada bili su zasnovani na ogromnoj bazi podataka od preko 17.000 slika, uključujući satelitske fotografije i snimke izraelskih gradova snimljene dronom.

Baza podataka takođe sadrži slike sa društvenih medija, koje pokrivaju ključne vojne i civilne lokacije kao što su baze izraelskog vazduhoplovstva i dijagrame putanja civilnog leta do aerodroma Ben Gurion.

Navedena su tri scenarija napada, sa taktikom zavaravanja izraelske odbrane. Neke od planiranih operacija bile su „niskotehnološke“, slične metodama korišćenim u napadima 7. oktobra, dok su druge bile daleko ambicioznije.

Jedan takav cilj bio je rušenje istaknutih nebodera u Tel Avivu, uključujući toranj Moše Aviv sa 68 spratova u Ramat Ganu i kompleks Azrieli Kule, koji se sastoji od tri nebodera, velikog tržnog centra, železničke stanice i bioskopa.

- Ako ovaj toranj bude uništen na ovaj ili onaj način, desiće se kriza bez presedana za neprijatelja, slična krizi tornjeva Svetskog trgovinskog centra u Njujorku- navodi se u dokumentu, iako Hamas još nije osmislio metod za postizanje ovo.

- Radi se na pronalaženju mehanizma za uništavanje tornja.- dodaje se.

Prošle nedelje, izraelski tužioci optužili su nekoliko stanovnika centralnog izraelskog grada Taibeh za zaveru da napadnu kule Azrieli i dovedu do njihovog rušenja.
Praktičnija meta, prema dokumentima, bio je izraelski železnički sistem.

Hamas je izneo različite scenarije za korišćenje vozova za transport boraca i moćnog eksploziva.

- Železnička pruga je namenjena za transport goriva, što je slaba tačka u slučaju eksplozije voza nakon kretanja unutar jednog od gradova (bomba u pokretu) - navodi se u dokumentu.

Pogledajte više