HAKERI ZA HITNE SLUČAJEVE: Bela kuća formira novi tim zbog straha od Kineskih sajber napada

Novosti online 12. 10. 2024. u 01:05

BAJDENOVA administracija je ove nedelje formirala multiagencijski tim da se suoči sa rastućom krizom koja uključuje kineske sajber napade na američke telekomunikacione kompanije za koje se veruje da su namenjene prikupljanju obaveštajnih podataka.

Foto AP

Napadom je pogođeno "verovatno oko 10 ili 12" kompanija za sad, rekle su dve osobe za upoznate sa istragom za Vašington Post, pod uslovom da ostanu anonimni zbog osetljivosti slučaja.

Oni nisu precizirali da li su sve kompanije američke firme ili samo ogranci ili franšize.

Najmanje tri velike kompanije su bile mete sajber napada, a to su AT&T, Verizon i Lumen, koji i dalje nisu dali komentar.

Američka Vlada, same kompanije i bezbednosne firme koje pomažu u istrazi još uvek ne znaju kako je napadač uspeo da prodre u mreže kompanije, te taj nedostatak jasne ulazne tačke otežava i samo izbacivanje napadača iz sistema, reklo je još nekoliko ljudi koji rade na ovom slučaju.

- Ovo je veoma sofisticiran glumac i potreban je sofisticiran način da se to uradi. Napad je bolji od odbrane. Izgleda da je to široko rasprostranjena obaveštajna operacija koju je vlada odlučna da reši - rečeno je.

Bela kuća je u utorak sazvala sastanak zamenika sekretara ključnih agencija kako bi uspostavila ono što je poznato kao ''jedinstvena koordinaciona grupa''.

Uloga grupe je da obezbedi doslednu međuagencijsku vidljivost odgovora FBI-a, Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe i Agencije za sajber bezbednost i bezbednost informacija (CISA) Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

FBI, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće i CISA odbili su da komentarišu istragu koja je u toku.

Slične koordinacione grupe su formirane da bi se pozabavile kineskim provalom Microsoft Exchange servera početkom 2021. godine.

Istražitelji i dalje rade na tome da shvate obim i prirodu kompromitovanih podataka i čemu su hakeri možda pristupili ili eksfiltrirali.

Probijanje je Microsoft privatno pripisao grupi koju je nazvala Salt Tiphoon , rekli su američki zvaničnici.

Da li je najnovija povreda u stvari delo Salt Tiphoon -a – za koji američki obaveštajci smatraju da je ogranak Ministarstva državne bezbednosti, kineske spoljne špijunske službe – još nije izvesno, kažu zvaničnici privatno.

Međutim, jedan američki zvaničnik je rekao da bez obzira da li se ispostavi da je to delo kineske bezbednosne agencije ili izvođača radova, znaci ukazuju na to da je kršenje usmereno od strane kineske vlade ili je povezano sa njom u svrhe špijunaže ili kontrašpijunaže.

U četvrtak su čelnici Komiteta Predstavničkog doma Komunističke partije Kine pisali izvršnim direktorima tri kompanije tražeći brifing iza zatvorenih vrata o kršenjima, uključujući i konkretne mere koje kompanije preduzimaju da zaštite federalne zahteve za prisluškivanje.

BONUS VIDEO:

AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pogledajte više