KROZETO: NAPAD NA MIROTVORCE RATNI ZLOČIN! Udari Izraela na Italijanske baze Unifila u Libanu izazvali ogorčenje vrha vlasti u Rimu

Milica Ostojić Specijalno za Novosti RIM

13. 10. 2024. u 13:40

NEPRIJATELjSKE radnje koje sprovode i ponavljaju izraelske snage mogu predstavljati ratne zločine. To su veoma teška kršenja međunarodnog prava koja nisu opravdana bilo kojim vojnim razlogom i pucnji na tri baze Unifila, od kojih su dve italijanske, nisu incident, niti su usledili greškom.

Gvida Krozeta, Foto Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Ovako glasi oštra osuda italijanske vlade i ministra odbrane Gvida Krozeta pošto je na jugu Libana izraelski tenk pucao na osmatračku kupolu baze Unifil. Napadnuto je sedište misije i dve baze gde su smešteni itlijanski vojnici iz oružja izraelskih snaga.

Neutralisane su neke komponente sistema video-nadzora u bazi 1-31, rasveta i radio-repetitor u bazi 1-32A, a u četvrtak ujutru sa nekoliko hitaca malokalibarskog oružja pogođena je unutrašnjost baze 1-31. Povređena su dva indonežanska vojnika, posle čega je više puta bazu nadletao izraelski dron.

Tokom prethodne noći usledio je treći napad, oboren je deo zaštitnog zida. Usledio je napad i na Glavni štab Unifila.

Ministar odbrane Italije je izjavio da nema opravdanja kada se kaže kako je izraelska vojska obavestila Unifil da neke baze moraju da budu napuštene. On je pozvao izraelskog ambasadora u Rimu i zatražio da izvesti izraelsku vladu da "UN i Italija ne mogu da primaju naređenja od izraelske vlade".

Protestovao je kod izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, a izraelski ambasador u Rimu nije mogao da pruži objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Italijanski ministar uputio je i zvanično pismo UN gde je izrazio neprihvatljivost onoga što se dešava u južnom Libanu.

U međuvremenu je stiglo saopštenje iz Ambasade Izraela u Rimu gde se naglašava da je izraelska strana više puta upozoravala italijansku da prebaci deo svojih snaga Unifila sa te teritorije radi sigurnosti, ali je taj zahtev odbijen. Ali, stiglo je i uveravanje da će početi sa istragom onoga što se desilo u prethodna dva dana, uz obećanje "kako će se učiniti napor da ne pogode misiju UN i osobe koje nisu umešane u ratni konflikt sa Hezbolahom".

U misiji Unifila u Libanu ima nešto više od 1.400 italijanskih vojnika. Oni su angažovani u podršci stanovništvu i kao pomoć libanskim vojnicima, dok sveukupne snage čine pripadnici iz više od 50 zemalja. Na jugu Libana su 46 godina. Posle Indonezije, Italija ima najveći broj vojnika, a ovaj napad na bazu nije se do sada nikada dogodio. Situacija je komplikovana, ali italijanske snage ostaju i dalje na terenu.

Prestonica Bejrut na udaru IDF

PRITISAK izraelskih vojnih snaga na libansku prestonicu ne prestaje. U poslednjem napadu IDF na centralni Bejrut nastradale su 22 osobe, dok je 117 ranjeno. Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je da su sve žrtve bili civili. Mikati je osudio izraelske snage, koje su već drugi dan pucale na posmatrački punkt UN u južnom Libanu, ranivši dva vojnika. "To je zločin koji je usmeren na međunarodnu zajednicu. Gađanje snaga bezbednosti UN krši njihovu svetost", rekao je Mikati. IDF je, istovremeno, objavila da je u vazdušnom napadu na oblast Meis Edž Džabal ubijen Gareb Alšudža, komandant protivtenkovske raketne jedinice u okviru Hezbolahovih elitnih snaga Radvan.    A. V. V.

Pogledajte više