"MORA DA SE NASTAVI ODLUČNA AKCIJA ZA PODRŠKU UKRAJINI": Sastanak Letonije i Švajcerske

Jovana Švedić

11. 10. 2024. u 19:43

MINISTARKA spoljnih poslova Letonije Baiba Braže i švajcarski savezni savetnik, šef saveznog odeljenja spoljnih poslova, Ignacio Kasis sastali su se prilikom posete Ženevi gde je i održala govor na Samitu o nauci i diplomatiji (GESDA).

Foto: Ministarstvo

Braže je u razgovoru sa švajcarskim kolegom razmenila mišljenja o aktivnom političkom dijalogu i bilateralnoj saradnji Letonije i Švajcarske.

Takođe, spomenula je 18 letonskih naučnika koji trenutno radi u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja CERN i da Letonija radi na tome da postane punopravna članica CERN-a.

Što se tiče Ukrajine, ministri su bili jednoglasni – da nastavljaju sa podrškom Ukrajine i da "moraju da nastave da deluju odlučno".

- Sa mojim švajcarskim kolegom razgovarali smo o načinima bliže saradnje u cilju postizanja trajnog i pravednog mira u Ukrajini na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija -  rekla je Braže.

U razgovoru o temama od međunarodnog značaja, ministarka se zahvalila Švajcarskoj na podršci Ukrajini, uključujući organizovanje prvog Samita o miru u Ukrajini.

U kontekstu kandidature Letonije za članstvo u Savetu bezbednosti UN 2026–2027, Braže je izrazila interesovanje Letonije za iskustvo Švajcarske kao člana Saveta bezbednosti UN za period 2023–2024 i čestitala Švajcarskoj na nedavnom izboru u Savet UN za ljudska prava.

U okviru svoje posete, Baiba Braže se pridružila diskusiji na Ženevskom Samitu o nauci i diplomatiji o tome kako bolje predvideti i pripremiti se za buduće izazove s obzirom na ubrzani razvoj nauke i tehnologija. U panelu na visokom nivou, zajedno sa delegatima iz Švajcarske, Indije, Poljske i Salvadora, Braže je naglasila potrebu da istraživačke, poslovne i političke zajednice sarađuju u svojim matičnim zemljama i na međunarodnom nivou, objedinjujući najbolje znanje i praksu njegovog sprovođenja.

- Napredak u nauci treba da se deli sa širom javnošću. Komunikacija je ključna u komercijalizaciji i izvozu nauke, kako bi došlo do međusobnog razumevanja akademske zajednice i preduzetnika. Takođe je važno za formulisanje politika zasnovanih na dokazima. Kada je reč o ulaganju u buduće tehnologije, moramo biti u stanju da donosimo smele odluke- rekla je Braže na konferenciji.

Ona je takođe podvukla da  ''Letonija predvodi svet u razvoju kvantne tehnologije, kao i u unapređenju 5G i 6G." i dodala da je vredno napomenuti da se Letonija ističe među zemljama EU sa relativno visokim udelom žena u nauci.

Na sastanku sa Letoncima koji rade u Ženevi, Braže se zahvalila što su sačuvali svoj letonski identitet u stranoj zemlji i pozvala da podele svoje znanje i iskustvo kao doprinos ekonomskom razvoju Letonije.

Letonija je kandidat za Savet bezbednosti UN za mandat 2026-2027 sa ciljem da se zadrži fokus Saveta bezbednosti UN na pitanjima od najvećeg značaja za region , a to je podrška Ukrajini, jačanje međunarodnog prava, iskorenjivanje seksualnog nasilja u sukobima, sajber bezbednost, veštačka inteligencija i suzbijanje dezinformacija.

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pogledajte više