ŠTA BI U RUSIJI MOGAO DA GAĐA GROM-2: Ukrajinska raketa je već oborena tvrde Rusi (VIDEO)

Predrag Stojković 11. 10. 2024. u 20:33

KAKO je pokazao nedavni masivni raketni udar Irana na teritoriju Izraela, istovremeni rafal od nekoliko stotina balističkih raketa ne može presresti čak ni najhvaljeniji PVO sistem, kojim raspolaže jevrejska država i njeni saveznici.

Foto printskrin youtube Vo Duy Armed World Defense

Šta ako Ukrajina izvede sličan raketni napad na teritoriju Ruske Federacije?

Ovo pitanje se postavlja jer je Zelenski pre neki dan već drugi put ove godine javno izjavio da su uspešno sprovedeni testovi sopstvene balističke rakete. Prvi put ove godine je to učinio u avgustu mesecu.

Šta je to zaista ta raketa i kakvu pretnju ona može predstavljati za Rusiju?

 

TEŠKO NASLEĐE

Nakon raspada SSSR-a, na teritoriji nezavisne Ukrajine ostala je trećina preduzeća koja su bila deo vojne industrije Sovjetskog Saveza, uključujući Južni mašinski zavod, ili „Južmaš“, i konstruktorski biro „Južnoe“ u Dnjepropetrovsku, gde su bili koncentrisani industrijski i naučni resursi u oblasti raketne tehnologije.

Rusi su priliku da se mirno vrate Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Harkov, Nikolajev i Odesa 2014. godine godine lakomisleno propustili. Tokom poslednjih deset godina, nakon državnog udara i promene ukrajinskih vlasti u Kijevu, ostatak sovjetske odbrambene industrije preusmeren je na borbu protiv Rusije.

Za razumevanje situacije, tokom SSSR-a, „Južmaš“ i KB „Južnoe“ su se specijalizovali za stvaranje svemirskih raketa tipa „Zenit“ i „Ciklon“, kao i interkontinentalnih balističkih raketa R-36M2 „Voevoda“ i RT-23 „Molodec“.

Do 2014. godine to nije predstavljalo veliki problem za Moskvu, jer su se zadržale tradicionalno korisne industrijske veze i tehnološka kooperacija, a Ukrajina je imala brojne taktičke raketne komplekse „Točka-U“ za sopstvenu odbranu.

U 2006. godini, Kijev je doneo odluku o razvoju višenamenskog raketnog operativno-taktičkog kompleksa ”Borisfen” (Borisfen) ili ”Sapsan” (Bagatofunkcіonalьniй raketniй kompleks Sapsan)], koji je trebao da uđe u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga 2011. godine, ali su radovi zbog nedostatka finansija odloženi.

Osnovni cilj bio je da se izgradi zamena za zastarele rakete nasleđene od sovjetske armije tipa operativno-taktičkog ”Skada” i taktičke ”Točke-U”.

Maksimalni domet tog sistema nije trebalo da prelazi 480 km. U 2013. godini radovi su obustavljeni zbog neefikasne potrošnje dodeljenih sredstava. Dalja sudbina ovog projekta ostala je nejasna zbog građanskog rata.

Nakon Majdana, aneksiranja Krima i Sevastopolja u sastav Rusije, a potom proglašenja nezavisnosti DNR i LNR, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Turčinov, izjavio je u decembru 2015. godine da je u Ukrajini započet razvoj novog operativno-taktičkog kompleksa, superiornijeg od „Sapsana“, koji je sada poznatiji kao „Grom-2“.

Međutim, u januaru 2016. tadašnji predsednik Porošenko izjavio je da je za „Sapsan“ ponovo izdvojeno državno finansiranje.

U 2018. godini maketa ovog raketnog kompleksa prikazana je na paradi u Kijevu povodom Dana nezavisnosti Ukrajine.

Da li će „Sapsan“ ikada biti korišćen, pitanje je, ali „Grom-2“ će se verovatno često koristiti za napad na mete u Rusiji.

Foto printskrin youtube Vo Duy Armed World Defense

SAMOSTALNO ILI UZ POMOĆ?

Operativno taktički raketni kompleks (OTRK) „Grom-2“ (Grіm-2) je dobio šansu za realizaciju zahvaljujući interesovanju stranog naručioca, Saudijske Arabije, koja je za usavršavanje skoro završenog projekta izdvojila skromnih 70 miliona dolara.

Uspešni testovi ovog sistema održani su 2016-2017. godine.

Poznate su tri modifikacije ovog kompleksa. OTRK „Grom“ je dizajniran za uništavanje vatrenih sredstava, aviona i helikoptera na aerodromima, objekata PVO i PRO, komandnih punktova i komunikacionih centara na udaljenosti do 280 km od mesta lansiranja.

„Grom-M“ je razvijen za uništavanje isključivo kopnenih ciljeva, lociranih u taktičkoj dubini neprijatelja na udaljenosti do 100 km od tačke lansiranja.

Konačno, OTRK „Grom-2“, postavljen na šasiji petoosnog kamiona velike prohodnosti, sposoban je da nanese precizne udare sa dve balističke rakete tipa „zemlja-zemlja“ na udaljenost do 500 km.

Međutim, postoje ozbiljne sumnje da su ukrajinski konstruktori značajno poštovali taktičko-tehničke karakteristike ovog oružja u skladu sa Ugovorom o raketama srednjeg i kratkog dometa (DRSMD).

Deluje da su rakete ovog sistema dizajnirane sa ciljem da dosegnu Moskvu. To postavlja sledeće pitanje: zašto Kijev sada radi na usavršavanju „Groma-2“, kada se Oružane snage Ukrajine oslanjaju na podršku NATO-a, koji im već isporučuje i krstareće i balističke rakete i daje koordinate za ciljanje?

Odgovor leži u zabrinutosti zapadnih analitičara o tome da li dozvoliti ukrajinskoj vojsci da gađa dalekometnim NATO raketama ciljeve unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Čak i posle detonacije, raketa ne nestaje bez traga, a njeni ostaci mogu identifikovati zemlju porekla, što može dovesti do direktno odgovornog.

U slučaju pokušaja raketnog udara zapadnim sistemima na Rusiju preko Ukrajine, Kremlj je već izvršio korekcije u svojoj doktrini o upotrebi nuklearnog oružja.

Ulog je, ukoliko to neko nije razumeo, izuzetn veliki.

Zato je trenutno sigurnije za kolektivni Zapad da se dalekometni udari na vojne i infrastrukturne objekte po ruskoj zemlji izvode ne NATO, već ukrajinskim raketama.

Nije im problem što ih neće biti puno, ali ciljaće na najosetljivije mete sa imidž perspektive, što će opet odložiti mogućnost mira, kao i naizgled nelogična invazija ukrajinske vojske na rusku Kursku oblast. Na primer, Krimski most ili direktno na Moskvu.

GROM-2 KARAKTERISTIKE

Kompleks Grom-2 lansira rakete sa bojevom glavom težine 480 kg sa visokoeksplozivnim fragmentacionim ili probojnim visokoeksplozivnim fragmentacionim punjenjem, kao i sa punjenjem.

Površina udara projektila sa visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom je više od 10.000 m², a kasetnog punjenja 2-3 hektara. Moguće je lansiranje balističkom ili aerobalističkom putanjom.

Balistička raketa Grom sa lansirnim kontejnerom dužine 7,2 m ima masu od 3,5 tone. Opremljeni su inercionim sistemom, radarom i optičko-elektronskim navigacionim sredstvima. Od 2021. godine šasije za lanser je proizvodila Tatra.

Tadašnji portparol Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, rekao je u svom redovnom obraćanju marta meseca 2023. godine da su snage ruske PVO prvi put oborile raketu novog ukrajinskog sistema ”Grom-2”.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više