HAKERI ŠPIJUNIRALI I MELONIJEVU: Italiju je zahvatio novi talas neovlašćenih upada u sisteme

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

11. 10. 2024. u 19:44

ZA samo 14 meseci bilo je skoro 7.000 neovlašćenih pristupa bankarskim računima, odnosili su se na oko 3.500 klijenata, u 679 filijala banke Inteza Sanpaolo u Italiji i sve je obavljeno između 21 februara 2022. i aprila 2024. Službenik Banke je otpušten, počela je istraga zbog počinjenog krivičnog dela, a slučaj je otkriven zahvaljujući obezbeđenju o sigurnosti Banke koje je uočilo neke anomalije i najavljuju se eksplozivni rezultati.

Foto Tanjug/AP

Na spisku špijuniranih su italijanska premijerka  Đorđa Meloni i njena sestra Arijana, više ministara, među njima i Gvido Krozeto ministar Odbrane, koji je otkrio i prethodnu špijunažu iz marta meseca iz Banke poverljivih podataka, tu su i imena predsednika Senata, guvernera, privrednika, oficira, karabinijera, Finanasijske policije, tužioca za borbu protiv mafije, sportista, ličnosti iz raznih sfera javnog života.  

Verovalo se da je špijunaža uzimanja osetljivih podataka iz marta ove godine, za koju se smatra najvećom u novijoj istoriji Italije, predstavljao kraj takvom tipu zloupotrebe, gde je čovek iz Finansijskog nadzora za borbu protiv mafije godinama nekome dostavljao osetljive podatke o ličnostima i institucijama sa oko 5.000 pristupa, a odnosili su se prevashodno na članove vlade desnog centra.

Ali sada je otkriven službenik banke Inteza Sanpaolo i opet su na udaru prevashodno članovi Vlade ali ne samo oni. Službenik je dobio odmah otkaz i počela je istraga zbog prekršaja pravila o privatnosti i tajnosti osetljivih podataka, istragu vodi Tužilaštvo u Bariju zajedno sa Kopasirom, parlamentarnim organom za pitanje bezbednosti Zemlje.

Sve je počelo prijavom jednog vlasnika računa iz mesta Bitonto kod Barija kojem je bio prijavljen pristup računu. Službenik koji je špijunirao tokom perioda koji je sada utvrđen izvršio je praktično pristup desetinama hiljada bankarskih računa, izveštajima o finansijskim transakcijama, poreskim prijavama koje plaćaju političari, preduzetnici, estradne ličnosti. Istraga treba da utvrdi koji su motivi za takvo krivično delo bankara, šta je tražio na bankovnim računima premijerke Meloni, njenih članova familije i brojnih drugih građana i kome je dodavao podatke.

Tome se u međuvremenu dodaje jedan drugi slučaj Karmela Mijana, 24 godine, hakera koji je sposoban da ugrozi servere Ministrstva pravde, pravosudnih kancelarija širom Italije ali i kompanija kao što su Tim, Telespacio i Finanasijska policija, u njegovoj arhivi se nalaze i dosijei koji su pokriveni istražnom tajnom. Mijano je uhapšen 3 oktobra, istražuje se kome je prodavao poverljive informacije, a zaplenjeno mu je 6.298.879 era u bitkoinima, zarađenim ilegalnim onlajn operacijama.

To je samo još jedna potvrda da je u Italiji privatnost i sigurnost podataka italijanskih građana vrlo lako narušiti, čemu doprinosi i ogromni tehnološki problem i nezaštićenost u 2024.  

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

                                                

Pogledajte više