NEBENZJA: Izrael je ušao ''ol in'', a SAD ''prate''

Novosti online 11. 10. 2024. u 00:22

RUSKI predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da je Izrael, pokrenuvši napad na Liban ''odigrao ol in'', a da su ga SAD, kako je rekao, sputane predstojećim predsedničkim izborima, ''pratile''.

Foto: AP Photo/Richard Drew

- Izrael je sada ušao 'ol in', uprkos gorkom iskustvu kampanje 2006. Zajedno sa njim, njegovi američki saučesnici primorani su da deluju po principu ''pratiti ili nestati''. Štaviše, okovani su vrhuncem predizborne kampanje - rekao je Nebenzja tokom sastanka Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da Rusija ostaje pri uverenju da je prekid vatre u Pojasu Gaze glavna stvar kojoj Savet bezbednosti treba da teži i dodao da će nakon toga uslediti deeskalacija vojno-političke situacije, kako u Libanu, tako na Bliskom istoku u celini.

Prema njegovim rečima, za rešavanje situacije na Bliskom istoku Rusija je spremna da upotrebi ''čitav impresivni arsenal mera i sredstava koji su na raspolaganju Savet bezbednosti UN''.

- Verujemo u sebe, ali nažalost, neke od naših kolega u Savetu nisu. Za mnoge od njih želja da ne osramote svog američkog saveznika i dalje zasenjuje sve ostalo, a najviše za šta su sposobni su lepi, ali prazni govori u ovoj prostoriji- ocenio je Nebenzja.

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pogledajte više