GENERALNI SEKRETAR NATO-a: Prestanite da brinete o Trampu

Novosti online 10. 10. 2024. u 21:12

GENERALNI sekretar NATO-a Mark Rute poručio je međunarodnoj zajednicu da "prestane da brine o Trampovom predsedništvu" i posledicama njegovog eventualnog povratka u Belu kuću.

Foto: Tanjug/AP

Šef NATO-a je, tokom posete Londonu, istakao da dobro poznaje Donalda Trampa. "On potpuno razume i slaže se sa mnom da se ova borba Ukrajine ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na bezbednost i buduću bezbednost Sjedinjenih Država", dodao je on.

Rute je rekao da njega lično "ne brine" pobeda Trampa jer je "apsolutno uveren da su SAD u svemu ovome jer razumeju da bi bile manje bezbedne ako (ruski predsednik Vladimir) Putin bude uspešan u Ukrajini", prenosi "Politiko".

- Ne plašim se ishoda američkih izbora, apsolutno sam spreman da radim sa administracijom Harisove ili Trampa -  rekao je Rute.

On je kazao i da ne brine da će Kijev ostati bez američke pomoći, budući da, kako je rekao, republikanci "učestvuju u ovoj pomoći, a to nije neophodno samo Ukrajini, već i njima samima".

Novi generalni sekretar NATO-a u Londonu je razgovarao sa Vladimirom Zelenskim i britanskim premijerom Kirom Starmerom. Trojni skup deo je turneje Zelenskog po zapadnim prestonicama tokom koje traži dodatnu pomoć.

Nakon sastanka, Rute je rekao novinarima da je "na pojedinačnim saveznicima" da odluče da li da odobre upotrebu raketa dugog dometa za gađanje ciljeva unutar Rusije, što Zelenski već dugo traži.

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama održaće se 5. novembra 2024. godine. Glavni kandidati su Kamala Haris iz demokratske i Donald Tramp iz republikanske stranke.

Rusija je više puta upozoravala da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje ukrajinske krize i direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob kao i da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO: ROBERT DAVI: Beli Anđeo je spasio Trampa od atentata

Pogledajte više