KIM NIŠANI KOPNO SAD: Severna Koreja počela izgradnju prve podmornice na nuklearni pogon (VIDEO)

Predrag Stojković 10. 10. 2024. u 20:31

JUŽNOKOREJSKI vojni izvori izvestili su o znakovima koji ukazuju na to da je Severna Koreja počela izgradnju svoje prve podmornice na nuklearni pogon. Lokalni mediji citiraju izvore u oružanim snagama juga i Narodnoj skupštini koji ukazuju da su radovi na ratnom plovilu počeli.

Foto Tanjug/AP

Severna Koreja je decenijama imala najbrojniju podmorničku flotu na svetu, a tokom poslednjih osam godina napravila je revolucionarni napredak u izgradnji brodova sa naprednim sposobnostima. Ovo je uključivalo davanje na korišćenje mornarici njene prve podmornice sa balističkim projektilima iz sredine 2010-ih, nakon čega je usledila njena prva podmornica sa krstarećim raketama 2023. i testiranu od aprila 2023. bespilotne nuklearne podmornice.

Iako su zvaničnici u nekoliko navrata spominjali cilj razvoja podmornice na nuklearni pogon, ostaje potpuno nepoznato da li će to biti podmornica sa balističkim projektilima, koja će nositi strateško nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja drugog stepena, ili jurišna podmornica koja bi mogla da nosi nuklearne i konvencionalno naoružane krstareće rakete i torpeda. Takođe ostaje mogućnost da se jedan dizajn izgradi u dve varijante za obe uloge, kao što su bile podmornice klase Ohajo američke mornarice.

Podmornice na nuklearni pogon cenjene su zbog svoje mnogo veće izdržljivosti u poređenju sa plovilima na konvencionalni pogon kao što su oni koje trenutno ima Severna Koreja, i mogu da ostanu pod vodom mesecima, što im daje efektivno neograničen domet. Za podmornice sa balističkim projektilima, ovo značajno komplikuje napore protivnika da spreči nuklearno odvraćanje interkontinentalnog dometa jedne zemlje, što je posebno vredno zbog relativno male teritorije Severne Koreje i zbog toga ograničene strateške dubine teritorije. Ovo takođe omogućava da se napadi pokrenu iz neočekivanih pravaca gde protivraketna odbrana nije u velikoj meri izgrađena - kao što su udari na kopno Sjedinjenih Država preko južne granice. U slučaju napadnih podmornicea to bi omogućilo severnokorejskim plovilima da pokrenu napade krstarećim raketama na ciljeve bilo gde u svetu, uključujući udare na ključna skladišta oružja i vojne baze na kopnu Sjedinjenih Država i širom Pacifika.

Severna Koreja decenijama veoma ceni sposobnost da se napadnu američke vojne mete daleko izvan Korejskog poluostrva, i ako je potrebno da se uzvrati na strateške napade na njene stanovnike. Tokom Korejskog rata Sjedinjene Države su bile u mogućnosti da nekažnjeno bombarduju korejske gradove, sravnjujući sve zgrade na dva sprata i polivajući naseljene centre od kraja do kraja napalmom, pri čemu je nesposobnost Severne Koreje da uzvrati proporcionalno značajno oslabila i njenu stratešku poziciju i njenu poziciju za pregovaračkim stolom. Bela kuća je ozbiljno razmišljala o pokretanju nuklearnih napada na severnokorejske mete kako tokom rata, tako i u više navrata nakon toga, pri čemu su administracija Baraka Obame i Donalda Trampa bili blizu pokretanja napada na zemlju.

Severna Koreja je prvi put stekla mogućnost da napadne kopno Sjedinjenih Država nuklearnim oružjem 2017. godine razvojem balističkih raketa interkontinentalnog dometa Hvasong-14 i Hvasong-15, što se smatralo prekretnicom u njenoj sposobnosti da odvrati američku i zapadnu vojsku od akcija.

Severna Koreja je od 2017. nastavila da jača svoje odvraćanje, a očekuje se da će razvoj podmornice na nuklearni pogon to značajno dodatno ojačati. Izgradnja takvog plovila učinila bi Severnu Koreju sedmom zemljom u svetu sa podmornicama na nuklearni pogon posle Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Indije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Od 2022. se spekuliše da bi Rusija mogla da pruži podršku za dugogodišnji program nuklearnih podmornica Severne Koreje kako bi pomogla u plaćanju tekućih transfera naoružanja iz te istočnoazijske zemlje u ruske oružane snage velikih razmera. Takva podrška je možda bila glavni faktor koji je unapredio datum početka izgradnje, uz značajnu mogućnost da će Mornarica Korejske narodne armije preuzeti svoju prvu podmornicu na nuklearni pogon oko 2030. godine.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više