UDAR NA IRAN BIĆE SMRTONOSNO IZNENAĐENJE: Tel Aviv upozorava Teheran uoči potencijalne eskalacije

A.Vojinović 11. 10. 2024. u 07:44

IZRAELSKI udar na Iran biće smrtonosan, precizan i, iznad svega, iznenađujući. U iščekivanju nove eskalacije na Bliskom istoku ovo je poručio izraelski ministar odbrane Joav Galant. On je tokom posete obaveštajnoj jedinici izraleske vojske (IDF) upozorio da Teheran neće razumeti šta mu se dogodilo, ni kako.

Tanjug

- Videćete rezultate. Ko god nas udari biće povređen i platiće cenu. Iranski udar prošle nedelje je, s druge strane, bio agresivan, ali nisu uspeli jer su bili neprecizni. Ceo izraelski bezbednosni sistem, od vojnika na terenu do premijera, sinhronizovan je oko napada na Iran. Ceo lanac komande je u skladu i fokusiran na ovo pitanje - rekao je Galant.

U međuvremenu, izraleski premijer Benjamin Netanijahu i predsednik SAD Džozef Bajden posle duže vremena čuli su se preko telefona. Bajden je tokom razgovora izrazio čvrstu posvećenost SAD bezbednosti Izraela i osudio napad Irana na tu zemlju. Govoreći o Libanu, šef Bele kuće je istakao potrebu da bi trebalo da se pronađe diplomatsko rešenje za bezbedno vraćanje i libanskih i izraelskih civila u svoje domove. Bajden je, takođe, potvrdio pravo Izraela da zaštiti svoje građane od Hezbolaha istovremeno naglašavajući potrebu da mora da se pazi na civile, posebno u gusto naseljenim oblastima Bejruta.

U međuvremenu, izraelska vojska saopštila je da je izvela više od 110 vazdušnih napada na ciljeve Hezbolaha u Libanu, pogodivši infrastrukturu iznad i ispod zemlje. Takođe, ističe se da su trupe eliminisale mnoge operativce Hezbolaha, među kojima i dva komandanta pokreta, uz pomoć vazdušnih snaga. Jedan od ubijenih bio je Ahmad Mustaga Alhaj Ali, odgovoran za ispaljivanje stotina raketa i protivtenkovskih projekata na grad Kirjat Šmona u Izraelu. Drugi je Muhamed Ali Hamdan, komandant protivtenkovskog korpusa u Meis Ej Jabalu. IDF je naveo da je i on stajao iza mnogih napada na severne zajednice.

Izraelska vojska (IDF) objavila je i da je eliminisala pripadnika Hezbolaha u Siriji koji je davao obaveštajne podatke na štetu Izraela. Sirijska državna TV juče je izvestila da je Izrael izveo vazdušne napade na industrijsku zonu u sirijskom gradu Homsu i vojnu lokaciju u selu u blizini grada Hame. Pogođena je i fabrika za proizvodnju automobila u Homsu.

Više desetina raketa i juče je lansirano iz Libana na severni Izrael. Neke su presretnute, dok su druge pogodile Izrael. Izraelski portal Inet preneo je da je pogođena kuća u opštini Margaliot, ali da nema žrtava.

Za to vreme, specijalni savetnik Bele kuće za Bliski istok i Severnu Afriku Bred Mekgark izjavio je da Vašington veruje da je vođa palestinskog Hamasa Jahja Sinvar živ i da se verovatno skriva u nekom podzemnom tunelu u Pojasu Gaze sa taocima u svojoj blizini.

- Jahja Sinvar ostaje donosilac odluka. Američka vlada veruje da bi rat u Pojasu Gaze mogao odmah da se završi ukoliko bi Sinvar pristao da oslobodi preostalog 101 izraelskog taoca koje drži Hamas - rekao je Mekgark.

Hercog: Nećemo napasti Tursku

IZRAEL nema nameru da pokrene vojnu operaciju protiv Turske, izjavio je izraelski predsednik Isak Hercog, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio da bi Turska, posle Libana i Gaze, mogla da bude pod izraelskim napadom. "Naprotiv, imamo veliko poštovanje prema narodu Turske, kao što oni imaju veliko poštovanje prema narodu Izraela", istakao je Herocog.

Pogledajte više