I TURCI RATUJU NA BLISKOM ISTOKU? Intenzivnije borbe između Izraela i Libana otvorile pitanje da li bi još zemalja moglo da se uključi u sukob

A.Vojinović 10. 10. 2024. u 06:00

SA pojačavanjem izraelskih vazdušnih i kopnenih napada na jug Libana, te novim udarom Irana na teritoriju Izraela minulih nedelja, znatno se uvećala pretnja da Bliski istok čeka eskalacija.

Tanjug

Zaoštravanje borbi uoči godišnjice napada palestinskog Hamasa na Izrael, ponovo je otvorilo pitanje da li bi rat toliko mogao da se proširi regionom da se u sukobe uključe još neke zemlje. Ovu opciju, nedavno je podgrejao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, optuživši, s parlamentarne govornice u Ankari, Izrael da namerava da napadne njegovu zemlju.

- U Svetoj zemlji, poludela izraelska vlada će, u svom verskom fanatizmu, nakon Gaze i Libana, možda da cilja i na našu domovinu - rekao je Erdogan, optuživši Netanijahua da sanja o tome da zauzme Anadoliju i tako sledi utopiju.

Traže primirje, a šalju oružje

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan juče je ponovo kritikovao Tel Aviv, istakavši da je Izrael "teroristička cionistička organizacija". "Izrael je počinilac genocida u Gazi, ali je ovaj zločin počinjen uz snažnu podršku zapadnih zemalja i administracija. Oni koji javno govore o prekidu vatre i umerenosti, nastavljaju da iza scene pružaju Izraelu sve vrste oružja, municije i obaveštajne podrške. Tako je u SAD, Nemačkoj i svim zapadnim zemljama. Svi su isti, ne razlikuju se jedni od drugih", poručio je Erdogan.

Njegova izjava, izazvala je nemir kod lokalnog stanovništva, a turski poslanici održali su sednicu iza zatvorenih vrata kako bi razgovarali o širenju rata na Bliskom istoku. Erdogan je od početka sukoba između Izraela i Hamasa bio na palestinskoj strani i na svim meridijanima javno kritikovao izraelsku vladu zbog stradanja u Pojasu Gaze. Turska je, u međuvremenu, obustavila trgovinsku razmenu sa Izraelom i podnela zahtev za pridruživanje sudskom procesu koji se, protiv Tel Aviva, vodi u Međunardonom sudu pravde u Hagu, povodom optužbi za genocid.

Devlet Bahčeli iz Partije nacionalističkog pokreta, ocenio je da je verovatno da će haos u susednim zemljama doći do turskih granica i da će Izrael uznemiravati Tursku u bliskoj budućnosti. Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije Ozgul Ozel, odbacio je te navode.

- Nerazumno je misliti da će Netanijahu napasti Tursku, koja je članica NATO i ima veliku vojsku. Erdogan je pokrenuo to pitanje da bi sprečio da se Turci fokusiraju na nezaposlenost, inflaciju, siromaštvo i visoke cene - ocenio je on.

Posle Safijedina, Kasem?

PREMIJER Izraela Benjamin Netanijahu potvrdio je da je izraelska vojska (IDF) ubila planiranog novog lidera libanskog pokreta Hezbolah Hašema Safijedina, koji je bio meta vazdušnog napada u Bejrutu prošlog četvrtka. On tvrdi i da je Izrael, takođe, ubio Safijedinovu zamenu, ali nije rekao o kome je reč. "Izrael je degradirao Hezbolahove sposobnosti, uklonili smo hiljade terorista, uključujući lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i njegovu zamenu, i zamenu njegove zamene. Danas je Hezbolah slabiji nego što je bio godinama", poručio je Netanijahu. Hezbolah nije komentarisao da li je Safijedin živ ili je poginuo. Na poziciji vršioca dužnosti šefa Hezbolaha je trenutno Naim Kasem, koji je nedavno u govoru na TV poručio da "su vojne sposobnosti te grupe netaknute i da će Izraelci samo dalje patiti kako se borbe budu nastavljale".

Stručnjaci, takođe, smatraju da Erdoganova izjava nije realna.

- Taj scenario je nemoguć. Turska je članica NATO. Napasti Tursku značilo bi sukobiti se s NATO i SAD. Osim toga, Izrael nema nikakvog razloga da napadne Tursku. Erdogan svojim izjavama pokušava da konsoliduje svoju bazu i pokaže da je solidaran s Palestincima. Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i prisni je saveznik SAD, isto kao i Izrael - izjavila je za Dojče vele Selin Nasi sa Londonske škole ekonomije, dodavši da je Ankara trenutno fokusirana na stabilizaciju svoje ekonomije, te da bi joj regionalni sukob samo uneo dodatnu nesigurnost.

U međuvremenu, vlasti u Teheranu poručile su arapskim državama Persijskog zaliva da bi bilo neprihvatljivo ukoliko odobre korišćenje njihovog vazdušnog prostora ili vojnih baza protiv Irana. "Jasno smo stavili do znanja da će Teheran svaku akciju zemlje Persijskog zaliva protiv Irana smatrati operacijom koju preduzima cela grupa i Teheran će na to odgovoriti", rekao je neimenovani iranski zvaničnik za Rojters.

Istovremeno, grupa iranskih parlamentaraca pozvala je Vrhovni savet nacionalne bezbednosti da odobri promenu odbrambene doktrine kojom bi se dozvolila proizvodnja nukelarnog oružja zbog izraelskih pretnji. Iranska doktrina, koja sledi fetvu vrhovnog vođe zemlje Alija Hamneija, zabranjuje upotrebu nuklearnog oružja, smatrajući da je to suprotno islamu.

Pogledajte više