PJONGJANG 'TRAJNO' ZATVARA GRANICU SA JUŽNOM KOREJOM: Sever kontaktirao i sa američkom vojskom

Jovana Švedić

09. 10. 2024. u 13:20

VOJSKA Severne Koreje saopštila je u sredu da namerava da "trajno zatvori i blokira južnu granicu" sa Južnom Korejom i obavestila je američku vojsku da spreči slučajni sukob.

Foto: Tanjug/AP

Pjongjan je naveo u saopštenju da će "preseći puteve i železnicu" koje omogućava prelazak između dve Koreje, što je bio simboličan gest usled putovanja i prekogranične razmene koja je prethodno godinama bila obustavljena.

Međukorejski odnosi su na jednoj od najnižih tačaka poslednjih godina, a Pjongjang zatvara agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i proglašava Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem".

Neki analitičari su smatrali da bi ova najava mogla biti potencijalni prvi korak ka ozbiljnijoj akciji, kao što je izmena ustava Severa kako bi se, kako prenosi Peninsula,  proglasila nova pomorska granica južno od sadašnje de fakto linije.

Oni takođe prenose da se očekivalo da će Sever sa nuklearnim oružjem ukinuti značajan međukorejski sporazum potpisan 1991. na ključnom parlamentarnom sastanku koji je završen u utorak, što je deo nastojanja lidera Kim Džong Una da zvanično definiše Jug kao neprijateljsku državu.

Međutim, državni mediji nisu pomenuli takvu akciju u izveštaju u sredu u kojem je najavljen novi načelnik odbrane.

Vojska je nekoliko sati kasnije saopštila da planira "značajan vojni korak" koji će "potpuno preseći puteve i železnice povezane sa ROK (Južna Koreja) i ojačati relevantna područja njihove strane jakim odbrambenim strukturama".

Saopšteno je da je poslata poruka američkim snagama kako bi se "sprečila bilo kakva pogrešna procena i slučajni sukob".

Granica između dve Koreje jedna je od najmilitarizovanijih na svetu, iako nije uspela da spreči Severnokorejce da pređu na jug u avgustu.

Seul je u julu rekao da je Pjongjang proveo mesece postavljajući mine i podižući barijere, pretvarajući to područje u pustoš.

Južnokorejska vojska saopštila je mesec dana ranije da su severnokorejski vojnici pretrpeli "višestruke žrtve" usled eksplozija mina u toj oblasti.

Takođe je saopšteno da su otkriveni znaci da Severna Koreja ruši delove železničke pruge koja povezuje dve Koreje.

To rušenje je bilo "izgleda sa namerom da se potpuno prekine njena veza sa Jugom", rekao je za AFP Jang Mu Džin, predsednik Univerziteta za severnokorejske studije u Seulu.

Jang je izjavu sa severa od srede opisao kao "zvaničnu potvrdu".

(Peninsula)

BONUS VIDEO:

KIM DžONG UN NADGLEDA VEŽBU: Pogledajte nove samoubilačke bespilotne letelice

Pogledajte više