RAT U UKRAJINI: Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane; Zelenski pozvao partnere da ne drže oružje u skladištima

Novosti online 08. 10. 2024. u 08:50 >> 12:26

RAT u Ukrajini ušao je u 958. dan.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Velika Britanija uvela sankcije Kirilovu

Velika Britanija uvela je sankcije načelniku snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu ruske vojske general-potpukovniku Igoru Kirilovu.

Tempo deminiranja oslobođenog Ugljedara raste

Tempo deminiranja oslobođenog Ugljedara raste, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
On je objasnio da se u gradu nalazi mnogo eksplozivnih objekata i gelera.
Na pitanje novinara da li će radovi biti završeni za pola godine, Pušilin je odgovorio da će se postarati da se završe i ranije, ali da to zavisi od spoljnih faktora, između ostalog, ot toga kako će se pomerati linija fronta.
Pušilin je dodao da situacija u Ugljedaru ostaje napeta, jer ukrajinska vojska nastavlja da granatira grad.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

  • Ruske snage oslobodile su naselja Zolota Niva i Zorjano Pervo u DNR

  • Ruske snage izvele su juče grupni napad supersoničnim „kindžalima“ na aerodromsku infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, ciljevi napada su ostvareni, svi objekti su uništeni

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe „Istok“ tokom prethodnog dana gotovo 115 vojnika

  • Oružane snage Rusije uništile su kontejnere sa municijom, skladište i pogon za proizvodnju dronova

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana više od 425 vojnika i dva skladišta u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“

  • Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana tri projektila „hajmars“ i 49 ukrajinskih dronova

  • Oružane snage Ukrajine u toku proteklog dana izgubile su gotovo 50 vojnika i skladište sa municijom na volčanskom i lipcovskom pravcu

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 855 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Jug“, tokom dana odbijena su četiri kontranapada protivnika

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana više od 495 vojnika, tenk i oklopno vozilo u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“

  • Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 55 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“.

Putin i Alijev započeli sastanak u Kremlju

Odnosi Rusije i Azerbejdžana razvijaju se pozitivno, ocenjeno je na početku sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva u Kremlju.

- Želeo bih odmah da istaknem da se odnosi razvijaju pozitivno. To sam primetio tokom zvanične posete Azerbejdžanu. Trgovinski promet od 4,3 milijarde dolara, više od četiri milijarde (dolara) su naše direktne investicije u azerbejdžansku ekonomiju-  rekao je ruski lider.

Sastanak dvojice lidera odvija se na marginama samita Zajednice nezavisnih država (ZND). Glavna tema razgovora biće pitanje normalizacije odnosa između Bakua i Jerevana, prenosi Izvestija. Što se tiče trilateralnog sastanka Putina, Alijeva i jermenskog premijera Nikola Pašinjana radi rešavanja sukoba, još nema planova za njegovo organizovanje, rekao je novinarima pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov.

Alijev je početkom septembra na međunarodnom forumu u Černobiju u Italiji izjavio da je Baku spreman da učestvuje u rešavanju krize u Ukrajini, ali je kategorički odbacio "kampanju antiruskih sankcija" i poručio da neće u njoj učestvovati.

Zelenski pozvao partnere da ne drže oružje u skladištima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas svojim partnerima da protivraketni odbrambeni sistemi i drugo oružje ne treba da leže u skladištima, jer je neophodno da se koriste zarad spasavanja ljudi. "Za Ukrajinu je očigledna potreba da ojača našu protivvazdušnu odbranu na način da onemogući ovaj ruski teror. Gde god je potrebno. Važno je da velike zemlje koje imaju neophodno oružje treba da budu zaista velike u zaštiti života - ne treba da drže ovo oružje negde u skladištima, već da sistemi Patriot i sve ostalo zaista rade na spasavanju života ljudi", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Ruski vojnici u Kurskoj oblasti zarobili ukrajinsku izviđačku grupu

Ruski vojnici u Kurskoj oblasti zarobili su ukrajinsku izviđačku grupu od pet ljudi, izjavio je za Sputnjik predstavnik ruskog Ministarstva odbrane.

Zarobljeni ukrajinski vojnici odbili su da budu razmenjeni i pozvali su ukrajinske vojnike koji se i dalje nalaze na teritoriji Kurske oblasti da polože oružje i predaju se.

- U Černigovskoj oblasti su nas uhvatili i poslali... Napustili. Nema ni komandanata. Položite oružje... Neka se predaju i bar izađu živi. (Ako) sad odem u razmenu, ponovo će me poslati nazad. Svejedno ću poginuti. Ako mogu da ostanem, bolje kod vas - rekao je zarobljeni pripadnik izviđačkih snaga 82. posebne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine tokom ispitivanja.

Jedan od zarobljenih ukrajinskih vojnika rekao je da je bio mobilisan u Černigovskoj oblasti, dok je drugi rekao da je iz Žitomira.

Francuska će isporučiti Kijevu lovce "miraž 2000"

Francuska će u prvom tromesečju 2025. godine isporučiti Kijevu lovce „miraž 2000“ opremljene naoružanjem tipa vazduh-zemlja, saopštio je ministar odbrane ove zemlje Sebastijan Lekornu na mreži Iks.
On je podsetio da Francuska nastavlja sa obukom ukrajinskih pilota i mehaničara.
 

Rusija probila odbranu ukrajinske vojske

Oružane snage Rusije probile su odbranu ukrajinske vojske u rejonu Kremene i počele da oslobađaju Serebrjanku i Grigorovku, izjavio je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ruski PVO sistemi oborili tokom noći 14 ukrajinskih dronova 

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći 14 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti i dva iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad na Odesu i luku u Iljičevsku

Tokom noći odjeknule su eksplozije u Iljičevsku (ukr. Černomorsk) u Odeskoj oblasti, javili su ukrajinski mediji.
Prema rečima koordinatora proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergeja Lebedeva, napad je izveden na luku Odesa i luku u Iljičevsku u vreme istovara.

Centar uništio 100 vazdušnih ciljeva sistemom "strela 10"

Protivvazdušni raketni sistem "strela 10" grupe Centar uništio je više od 100 vazdušnih ciljeva u zoni specijalne vojne operacije na avdejevskom pravcu tokom izvršavanja zadataka pokrivanja dejstava kopnene grupe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Su-25 sprečili rotaciju

Avioni Su-25 su raketnim napadom sprečili rotaciju ukrajinskih jedinica u pograničnom delu Kurske oblasti i uništili ljudstvo i tehniku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska se povlači iz Ugljedara

Četa artiljerijskog oruđa D-74 grupe Istok uništava jedinice ukrajinske vojske koje se povlače iz Ugljedara, grupa poboljšava taktički položaj duž čitavog borbenog dodira, saopštio je Ministarstvo odbrane Rusije.
Osvajanjem Ugljedara, Oružane snage Ukrajine izgubile su kontrolu nad dominantnim uzvišenjima i intenzitet njihove uzvratne vatre naglo je opao.
 

Pogledajte više