PAUZIRALI ENERGETSKU TRANZICIJU: "Britiš petroleum" ipak neće smanjiti proizvodnju nafte i gasa

Predrag Stojković 07. 10. 2024. u 22:45

ENERGETSKA kompanija "Britiš petroleum" (BP) odustala je od sopstvenog cilja da smanji proizvodnju nafte i gasa do 2030. pošto je izvršni direktor firme Mari Aučinlos ograničio strategiju energetske tranzicije kako bi povratio poverenje investitora, prenosi Rojters, pozivajući se na tri anonimna upućena izvora.

Foto: Profimedia/ilustracija

Aučinlos će zvanično predstaviti novu strategiju kompanije u februaru sledeće godine, ali u praksi je već odustao od smanjenja proizvodnje energenata do 2030. godine, dodaju izvori.

Investitori su doveli u pitanje sposobnost kompanije da generiše profit ako se bude pridržavala svoje trenutne strategije, dodaje britanska agencija.

Prema ovim izvorima, BP planira nekoliko novih investicija na Bliskom istoku i u Meksičkom zalivu i želi da poveća proizvodnju nafte i gasa.

BP je pre četiri godine obećao da će do 2030. smanjiti proizvodnju nafte i gasa za 40 odsto do 2030. godine uz brzi rast udela energije iz obnovljivih izvora, ali prošle godine je cilj revidiran naniže na 25 odsto, a sada se od njega sasvim odustalo.

Kompanija je i dalje posvećena cilju da dostigne neto nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više