ŠTA JE PRONAĐENO KOD OLUPINE RUSKOG DRONA S-70: Da li je Ohotnik oboren zbog projektila koje je nosio? (VIDEO)

Predrag Stojković 07. 10. 2024. u 21:01

NA mestu pada najnovijeg ruskog drona S-70 Ohotnik, oborenog tokom borbenih dejstava, otkriveni su fragmenti koji rasvetljavaju moguću konfiguraciju i naoružanje uređaja.

Foto MoD Rusija

Među olupinom pronađena je bojeva glava univerzalne interspecifične “klizne” municije D-30SN (UMPB).

UMPB, u prevodu sa ruskog UMPB [Universalьnый Mežvidovoй Planiruющiй Boepripas], je skraćenica za „Univerzalna međuspecifična planirajuća municija“. Municija je veoma slična američkoj GBU-39 bombi malog prečnika (SDB).

Ova vrsta municije je poznata po svojoj svestranosti i mogućnosti da se koristi kako iz aviona tako i iz višestrukih raketnih sistema u motorizovanoj verziji, smatra Kiril Fedorov.

Fotografija sa mesta incidenta objavljena je u telegram kanalima i, prema rečima ruskih vojnih stručnjaka, pronalazak je prilično pozitivna vest za rusku stranu, jer im omogućava da steknu uvid i prvi dokaz o visokom tehnološkom nivou drona i njegove opreme.

S-70 Ohotnik se smatra jednim od najmodernijih jurišnih dronova u ruskoj vojsci, a iako činjenica da je oboren postavlja pitanja, otkriće ovakvih komponenti potvrđuje da je uredronđaj bio opremljen najsavremenijim borbenim sistemima.

UMPB D-30SN je jedan od najnovijih dostignuća ruskog vojno-industrijskog kompleksa, njegova karakteristika je sposobnost jedrenje preko velike udaljenosti nakon oslobađanja sa nosača, što ga čini izuzetno efikasnim za nanošenje ciljanih udara na neprijatelja na udaljenim granicama.

Upotreba ove municije u kombinaciji sa dronom „Ohotnik“ pokazuje posvećenost Rusije integraciji naprednih tehnologija za poboljšanje borbenih sposobnosti.

Podsetimo, prvi borbeni snimak upotrebe najnovije ruske „bombe malog prečnika“ D-30SN zabeležen u Ukrajini krajem maja meseca ove godine. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama 23. maja videli smo nekoliko municije D-30SN napunjenih ispod krila lovca bombardera Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Tačan domet D-30SN je nepoznat. Međutim, uzimajući u obzir karakteristike municije, sa sigurnošću se može pretpostaviti da ima domet od preko 100 kilometara kada se lansira iz vazduha ili sa zemlje.

Klizna municija malog prečnika poput D-30SN ima mali radarski presek i minimalan infracrveni otisak, što ih čini izuzetno teškim za otkrivanje i presretanje.

Treba napomenuti da je D-30SN jeftin analog krstareće rakete, napravljena na bazi FAB-250, koji podseća na američku GLSDB municiju (GBU-39/B SDB avio bomba i M26 gornji stepen iz rakete).

UMPB D-30SN je proizvod koji je dakle blizak zapadnoj GBU-39 SDB municiji, koju ukrajinske trupe takođe koriste. Ukratko, u pitanju je vođena vazdušna bomba sa posebnim mlaznim akceleratorom koji se može instalirati na HIMARS.

Još početkom ove godine, Ukrajina je dobila kopnenu verziju SDB američke proizvodnje. Međutim, rusko elektronsko ratovanje učinilo je sistem beskorisnim, prema nedavnim izveštajima zapadnih medija.

Foto: Printskrin

S druge strane, ruski mediji su preneli da testovi D-30SN teku uspešno. Ipak, još uvek nije jasno ni da li je municija zvanično ušla u službu ruske vojske.

Ruska bomba po dometu i borbenom opterećenju čini se da prevazilazi američku. Dakle, američka municija ima oko 75 kg eksploziva, a ruska bojeva glava je ista kao na avionskoj bombi FAB-250. Domet američke iznosi 70 kilometara.

Cena se takođe drastično razlikuje, što je inače čest slučaj kada rusko naoružanje uporedimo sa američkim. U ovom primeru za rusku treba izdvojiti 6,000 dolara, dok GLSDB staje oko 40,000 dolara. Međutim, američka municija je brža, sa svojih 2000 km/h.

Brz razvoj D-30SN svakako naglašava rastuće sposobnosti ruskog vojnoindustrijskog kompleksa i njihovu sposobnost da se brzo prilagode novonastalim potrebama ruske vojske.

Podsetimo, ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov je 27. marta izjavio da su Oružane snage Rusije koristile određenu specifičnu avijacijsku municiju za gađanje ciljeva u regionalnoj prestonici. Ukrajinska PVO tvrdi da nije bila u stanju da se suprotstavi novoj ruskoj bombi D-30SN.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije po prvi put su upotrebile novu vazdušnu bombu D-30SN protiv ukrajinskih položaja početkom marta meseca.

BIVŠI RUSKI VOJNI PILOT NAVEO VEROVATAN RAZLOG ZBOG KOJEG JE OBOREN STELT DRON “OHOTNIK”

Bivši ruski vojni pilot Ilja Tumanov poznatiji kao Fighterbomber, podelio je svoje mišljenje u vezi sa nedavnim incidentom u kojem je izgubljen najnoviji ruski dron S-70 „Ohotnik“.

Prema njegovim pretpostavkama, dron je izvršavao borbeni zadatak gađanja mete na teritoriji Ukrajine, ali nakon što je izvršio jednu od tačaka skretanja na ruti, nije promenio kurs u skladu sa programom i nastavio je da se kreće prema Ukrajini.

To je dovelo do njegovog uništenja od strane lovca iz pratnje, koji je ispalio raketu R-73 kako bi eliminisao letelicu.

Ukrajinska strana je obezbedila fotografije ostataka oborenog drona, na kojima su, prema rečima Tumanova, pronađeni delovi municije, verovatno UKFZ ili D-30. Ovo može ukazivati na to da borbena upotreba drona ili nije realizovana, ili je bila minimalna. Razlozi za to još uvek nisu jasni.

Posebna pažnja posvećena je tehničkim detaljima incidenta. Tumanov je istakao da je telemetrija radila sve do trenutka uništenja drona, što daje nadu da će se otkriti uzrok kvara.

Foto: Printscreen

Pri tome je isključio verzije o presretanju drona od strane neprijatelja ili uticaju sistema za radioelektronsko ometanje.

Kao jedan od mogućih razloga za obaranje drona, Tumanov je naveo ljudski faktor, napominjući da je greška mogla nastati zbog pogrešnog unošenja koordinata ili nedostatka u tehničkom održavanju.

Zanimljivo je da je pilot demantovao glasine o postojanju sistema za samouništenje na dronu, napominjući da takva funkcija na S-70 „Ohotnik“ ne postoji.

Takođe je izneo mišljenje da ukrajinski PVO sistemi nisu uspeli da reaguju na let drona upravo zbog njegove male uočljivosti. Ova tehnologija, prema rečima Tumanova, zaista funkcioniše i korišćena je kako na Su-57, tako i na „Ohotniku“, što potvrđuje video snimak leta letelice.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više