LAVROV UPOZORIO ZAPAD: Takva igra sa vatrom može da ima ozbiljne posledice

Novosti online 07. 10. 2024. u 13:02

RAZGOVORI o napadima Ukrajine zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije predstavljaju igru s vatrom koja može da povuče ozbiljne posledice, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za američki časopis „Njuzvik“.

Foto: Profimedia

- Razmatra se mogućnost da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da koristi zapadne dalekometne rakete za udare duboko u Rusiju. Takva igra sa vatrom može da ima ozbiljne posledice. Kao što je rekao predsednik Putin, donosićemo odgovarajuće odluke polazeći od naše percepcije tih pretnji koje stvara Zapad. Zaključke izvucite sami - izjavio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „neprijatelj trenutno nema planove vezane za uspostavljanje mira“.

- Vladimir Zelenski nije poništio svoj ukaz kojim se zabranjuju pregovori s Moskvom. Vašington i njegovi NATO saveznici pružaju Kijevu političku, finansijsku i vojnu podršku za nastavak sukoba - podsetio je on.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti sa specijalnom vojnom operacijom dok ne eliminiše pretnje koje dolaze od Ukrajine.

On je podsetio na predlog za regulisanje situacije koji je predsednik Vladimir Putin izneo sredinom juna. Kijev je na to odreagovao invazijom na Kursku oblast 6. avgusta, napomenuo je Lavrov.

- Pokrovitelji Kijeva, SAD i druge zemlje NATO-a žele da nanesu Rusiji 'strateški poraz'. U takvim uslovima ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo sa specijalnom vojnom operacijom dok se ne eliminišu pretnje koje dolaze iz Ukrajine - objasnio je diplomata.

Kako kaže, stav Moskve je poznat i ostaje nepromenjen.

- Rusija je otvorena za političko-diplomatsko regulisanje, ono treba da otkloni osnovne uzroke krize. Trebalo bi da govorimo o okončanju sukoba, a ne o prekidu vatre. Zapad mora da obustavi isporuke oružja, a Kijev da prekine vojne operacije. Ukrajina mora da se vrati neutralnom, vanblokovskom i nenuklearnom statusu, da zaštiti ruski jezik i da poštuje prava i slobode svih svojih građana - objasnio je on.

Rashodi sukoba su najveći za Ukrajince, čije rukovodstvo ih „nemilosrdno šalje u klanicu“, dodao je.

- Rusija štiti svoj narod i vitalne bezbednosne interese, za razliku od SAD gde pričaju o nekim 'pravilima', 'načinu života' i tome sličnom, očigledno loše shvatajući gde je Ukrajina i kakvi su ulozi u tom ratu - konstatovao je diplomata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više