RAT U UKRAJINI: Marinci su oslobodili Zolotaju Nivu zapadno od Ugljedara; Ruske snage upotrebile termobaričnu bombu u Volčansku(VIDEO)

Novosti online 07. 10. 2024. u 07:42 >> 20:53

RAT u Ukrajini ušao je u 957. dan.

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinski podaci: Ruske i ukrajinske snage danas se sukobile 88 puta, borbe se vode u pet pravaca

Između ruskih i ukrajinskih snaga danas je došlo do 88 okršaja na frontu i borbe se nastavljaju u pet pravaca, od čega su najintenzivnije u u Limanskom, Kupjanskom i Kurahivskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Prema podacima Generalštaba, situacija na frontu ostaje napeta, dok se ukrajinske trupe suprotstavljaju pokušajima ruske vojske da napreduje duboko u Ukrajinu i usmeravaju napore na ometanje ruskih planova ofanzive.

Foto Vojska Srbije

Ruska vojska nastavlja sa granatiranjem granice Sumske oblasti, kao i okruge Bunjakino, Pavlivka, Uhroidiv, Stepka i Pokrovka, a na ovu oblast je danas bačeno ukupno deset vođenih vazdušnih bombi, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, ruske snage su u toku dana ispalile još 16 protivvazdušnih projektila u ruskoj Kurskoj oblasti, u koju su ukrajinske snage upale početkom avgusta.

 

Oslobođena Grodovka, uništen nemački leopard

Jedinice grupe trupa "Centar" oslobodile su mesto Grodovka u DNR i odbile deset neprijateljskih napada, uništivši tom prilikom preko 420 ukrajinskih vojnika, jednog "leoparda", tri borbena oklopna vozila, kao i pet artiljerijskih sistema.

 

Ruski helikopter pogodio grupu VSU u Kurskoj oblasti

Ruska vojska likvidirala je grupu ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, napad na je izveden iz helikopetra mi-28NM koji je na položaje Ukrajinaca ispalio avijacionu raketu.

Takođe, izveden je i napad na skladište municije ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti.
 

Ruska zastava se vije nad fabrikom u Volčansku, uništeni specijalci GUR

Vojnici grupe „Sever“ podigli su rusku zastavu, izbacivši elitne specijalne jedinice GUR-a iz fabrike agregata u Volčansku.

Zahvaljujući hrabrosti i hrabrosti Neustrašivih, ukrajinski nacisti su pretrpeli značajne gubitke, a ostaci su pobegli iz fabrike agregata. Elitne specijalne snage Glavne obaveštajne uprave Ukrajine „Stugna“, „Junger“, „Teror“, „Paragon“ i nacisti RDK poraženi su od boraca „Severa“. Kontrola nad teritorijom preduzeća je vraćena.

Ruska zastava se vije nad fabrikom u Volčansku, uništeni specijalci GUR Vojnici grupe „Sever“ podigli su rusku zastavu, izbacivši elitne specijalne jedinice GUR-a iz fabrike agregata u Volčansku. Zahvaljujući hrabrosti i hrabrosti Neustrašivih, ukrajinski nacisti su pretrpeli značajne gubitke, a ostaci su pobegli iz fabrike agregata. Elitne specijalne snage Glavne obaveštajne uprave Ukrajine „Stugna“, „Junger“, „Teror“, „Paragon“ i nacističke izdajice RDK poražene su od boraca „Severa“. Kontrola nad teritorijom preduzeća je vraćena. Nedavno je Državna obaveštajna uprava Ukrajine proglasila punu kontrolu nad teritorijom bivše fabrike.


Nedavno je Državna obaveštajna uprava Ukrajine proglasila punu kontrolu nad teritorijom bivše fabrike.

Marinci su oslobodili Zolotaju Nivu zapadno od Ugljedara (MAPA/VIDEO)

Odred „Štorm“ 40. odvojene gardijske Krasnodarsko-Harbinske dva puta brigade Crvenstavne marine Pacifičke flote oslobodio je naselje Zolotaja Niva.

Prsluk koji je osvojio selo Ugledar, na vojniku-oslobodiocu i Andrejevoj zastavi u rukama u selu Zolotaja Niva.

U ime svih vojnih lica 40. OGBMP, čestitamo rođendan Vrhovnom komandantu! „Tamo gde smo, tu je i pobeda!”, navodi se u saopštenju marinaca Kamčatke.

 

Gori još jedan leopard

"Hrabri" su spalili još jedan nemački leopard u pravcu Pokrovskog.

Pripadnici grupe trupa „Centar“ uništili su nemački tenk sa sistemom koji se koristi za razminiranja u rejonu Mirnograda (Dimitrov).


 

 

Upozorenje iz Moskve za NATO

Moskva upozorava Vašington i njegove saveznike da se „ne igraju vatrom“ kako ne bi definitivno uništili režim Konvencije o zabrani hemijskog oružja, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona se osvrnula vest ruske vojske da Ukrajina priprema provokaciju kako bi optužila Rusiju da koristi toksične materije u zoni specijalne vojne operacije.

 

Ruske snage upotrebile termobaričnu bombu u Volčansku

Oružane snage Ruske Federacije su u bici za Volčansk, na severu Harkovske oblasti, primenile termobarične avio-bombe, prenosi ratni dopisnik Andrej Rudenko, koji je na svom Telegram kanalu podelio snimke dejstva ovog naoružanja.

Ministarstvo odbrane Rusije nije potvrdilo, ni demantovalo navode ruskog izveštača.

Kako navodi Rudenko, na snimcima se može videti dejstvo bombe ODAB-1500, a radi se o najvećoj termobaričnoj bombi u operativnoj upotrebi ruske vojske.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 1700 vojnika za dan

Ruska vojska oslobodila je naselje Grodovka u DNR;

Ruska vojska uništila je višenamenski radar RADA RPS-42, izraelske proizvodnje;

Ruska vojska uništila je infrastrukturu dva vojna aerodroma, skladište municije i vojno-tehničke imovine ukrajinske vojske;

U zoni odgovornosti grupe „Sever“ poginulo je i ranjeno do 95 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila, dva kamioneta i artiljerijsko oruđe „akacija“;

Jedinice grupe „Centar“ koje se bore u Dnjepropetrovskoj oblasti uništile su ukrajinske snage u rejonu Rajpolja;

Grupa snaga „Jug“ nastavila je da napreduje u dubinu odbrane protivnika, ukrajinska vojska izgubila je do 590 vojnika. Uništeno je 19 automobila, haubica FH-70, haubica M777, tri artiljerijska oruđa M119, oruđe D-20 i haubica D-30;

Ruski PVO sistemi su u protekla 24 časa uništili tri rakete „atakams“ i pet „hajmarsa“;

Gubici ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe „Istok“ tokom proteklog dana iznose do 120 vojnika. Uništeno je borbeno vozilo pešadije, dve haubice FH-70, oruđe D-20 i haubica „gvozdika“;

Foto: Tanjug/AP

U zoni odgovornosti grupe „Centar“ poginulo je i ranjeno više od 420 ukrajinskih vojnika, a uništen nemački tenk „leopard“, tri oklopna vozila, šest automobila, tri haubice „msta B“ i dva oruđa M119;

U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika, a uništena dva borbena vozila pešadije, šest automobila, artiljerijsko oruđe „brejvhart“, oruđe L119, dva haubice D-30, oklopni transporter M113, oklopno vozilo „maks pro“ i haubica M198;

Ukrajinska vojska izgubila je do 80 vojnika u borbama sa grupom „Dnjepar“. Takođe je uništeno skladište municije. Uništeno je pet automobila, oruđe D-20 i skladište oružja.

 

Grupa "Sever": Veliki gubici VSU u Kurskoj oblasti

Jedinice grupe „Sever“ odbile su dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine i sprečile pokušaje napada u blizini graničnih naselja Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Gubici ukrajinske vojske u prethodna 24 časa iznosili su do 30 ljudi, a uništeno je jedno oklopno vozilo i automobil.

Avijacija i raketne snage izvele su napade na rezervne snage ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti.

Foto: Iks Printksrin

Tokom proteklog dana Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 150 vojnika, uništena su tri borbena oklopna vozila, kao i dva artiljerijska oruđa, četiri minobacača i dva automobila.

Od početka borbi na kurskom pravcu poginulo je i ranjeno više od 21.000 ukrajinskih vojnika, a uništeno 136 tenkova, 66 borbenih vozila pešadije, 98 oklopnih transportera, 888 borbenih oklopnih vozila, 586 automobila, 173 artiljerijska oruđa, 33 višecevna raketna sistema, devet lansera protivvazdušnih raketnih sistema, pet transportnih utovarnih vozila, 45 stanica za elektronsko ratovanje, devet protivbaterijskih radara, tri radara PVO, 22 jedinice inžinjerije i druge tehnike, od čega 13 vozila za čišćenje, jedno za deminiranje UR-77, kao i tri oklopna vozila za evakuaciju.
 

 

Lavrov upozorava Zapad

Razgovori o napadima Ukrajine zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije predstavljaju igru s vatrom koja može da povuče ozbiljne posledice, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za američki časopis „Njuzvik“.

- Razmatra se mogućnost da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da koristi zapadne dalekometne rakete za udare duboko u Rusiju. Takva igra sa vatrom može da ima ozbiljne posledice. Kao što je rekao predsednik Putin, donosićemo odgovarajuće odluke polazeći od naše percepcije tih pretnji koje stvar Zapad. Zaključke izvucite sami - izjavio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „neprijatelj trenutno nema planove vezane za uspostavljanje mira“.

- Vladimir Zelenski nije poništio svoj ukaz kojim se zabranjuju pregovori s Moskvom. Vašington i njegovi NATO saveznici pružaju Kijevu političku, finansijsku i vojnu podršku za nastavak sukoba - podsetio je on.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti sa specijalnom vojnom operacijom dok ne eliminiše pretnje koje dolaze od Ukrajine.

On je podsetio na predlog za regulisanje situacije koji je predsednik Vladimir Putin izneo sredinom juna. Kijev je na to odreagovao invazijom na Kursku oblast 6. avgusta, napomenuo je Lavrov.

- Pokrovitelji Kijeva, SAD i druge zemlje NATO-a žele da nanesu Rusiji 'strateški poraz'. U takvim uslovima ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo sa specijalnom vojnom operacijom dok se ne eliminišu pretnje koje dolaze iz Ukrajine - objasnio je diplomata.

Kako kaže, stav Moskve je poznat i ostaje nepromenjen.

- Rusija je otvorena za političko-diplomatsko regulisanje, ono treba da otkloni osnovne uzroke krize. Trebalo bi da govorimo o okončanju sukoba, a ne o prekidu vatre. Zapad mora da obustavi isporuke oružja, a Kijev da prekine vojne operacije. Ukrajina mora da se vrati neutralnom, vanblokovskom i nenuklearnom statusu, da zaštiti ruski jezik i da poštuje prava i slobode svih svojih građana - objasnio je on.

Rashodi sukoba su najveći su za Ukrajince, čije rukovodstvo ih „nemilosrdno šalje u klanicu“, dodao je.

- Rusija štiti svoj narod i vitalne bezbednosne interese, za razliku od SAD gde pričaju o nekim 'pravilima', 'načinu života' i tome sličnom, očigledno loše shvatajući gde je Ukrajina i kakvi su ulozi u tom ratu - konstatovao je diplomata.
 

Grodovka pod ruskom kontrolom


Ruska vojska preuzela je kontrolu nad naseljem Grodovka u DNR, saopštilo je MO Rusije.
 

Priznanje iz EU: Ako prestanemo da podržavamo Ukrajinu, rat će se završiti za petnaest dana

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da bi se ukrajinski sukob okončao za 15 dana bez zapadne pomoći Ukrajini.

- Mnogi ljudi žele da se rat što pre završi... Ako prestanemo da podržavamo Ukrajinu, rat će se završiti za petnaest dana i (predsednik Rusije Vladimir) Putin će ostvariti svoje ciljeve. Ali da li to želimo za Ukrajince i za bezbednost nas samih, Evropljana? - rekao je Borelj u intervjuu za list „20 minuta“.

Borelj je naveo da su tokom pet godina, koliko je na ovoj funkciji, preduzeti važni koraci kako bi se osiguralo da EU postane „geopolitički igrač“, a ne samo komercijalni.

- Usvojili smo 14 paketa sankcija (protiv Rusije) - rekao je Borelj, odgovarajući na zahtev da istakne „važne korake“.

Šef evropske diplomatije ukazao je i na pružanje vojne pomoći Ukrajini.
 

Eksplozije širom Ukrajine

Tokom noći eksplozije su odjekivale u Pavlogradu i Dnjepru (Dnjepropetrovsku) u Dnjepropetrovskoj oblasti, Hersonu koji je pod kontrolom Kijeva, Harkovu, gradu Lubni u Poltavskoj oblasti, Černigovu i Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, javili su lokalni mediji.

Ukrajinski napad tokom noći

Ruski PVO sistemi uništili su tokom prethodne noći 12 ukrajinskih dronova iznad Krima, šest iznad Kurske oblasti i po jedan iznad Belgorodske, Brjanske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

Pogledajte više