RAT U UKRAJINI: Rusi uništili bazu goriva u Odesi i aerodrom Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti

Novosti online 06. 10. 2024. u 08:11 >> 12:01

RAT u Ukrajini- dan 956.

Foto MO Ukrajine

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska uništila je bazu goriva u Odesi, aerodrom Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti i komandne centre za upravljanje dronovima ukrajinske vojske;

- U zoni odgovornosti grupe „Centar“ poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika. Uništena su dva kamioneta, haubica „msta B“ i haubica D-30;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 530 vojnika i četiri skladišta municije u zoni odgovornosti grupe „Jug“. Takođe su uništena dva oklopna vozila „kozak“, sedam automobila, artiljerijsko oruđe „krab“, haubica „cezar“, haubica FH-70, haubica „msta B“, dve haubice D-30, dva artiljerijska oruđa M119;

- Ukrajinska vojska je proteklog dana izgubila do 50 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Sever“ na lipcovskom i volčanskom pravcu u Harkovskoj oblasti. Ruske snage uništile su i dve ukrajinske haubice D-30;

- U protekla 24 časa u zoni odgovornosti grupe „Istok“ poginulo je i ranjeno više od 120 ukrajinskih vojnika, a uništeno je devet automobila, haubica M198 i haubica FH-70;

- U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno do 400 ukrajinskih vojnika.

- Uništen je tenk, dva borbena oklopna vozila, osam automobila, haubica M198, top D-20, samohodna artiljerijska haubica „gvozdika“, dva artiljerijska oruđa M119, stanice za elektronsko ratovanje „plastun“ i „kvertus“, četiri kontrabaterijske radarske stanice i pet skladišta poljske municije;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 60 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“. Uništeno je pet automobila, samohodna artiljerijska haubica „gvozdika“, stanica za kontrabaterijsku borbu;

- PVO sistemi su u poslednja 24 časa oborili tri rakete američke proizvodnje „hajmars“ i 68 bespilotnih letelica avionskog tipa.

- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukpno 646 aviona, 283 helikoptera, 32.939 bespilotnih letelica, 580 protivvazdušnih raketnih sistema, 18.532 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.469 borbenih vozila za raketne sisteme, 16.801 artiljerijsko oruđe i minobacač i 26.973 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Ukrajina napala Belgorodsku oblast

Oružane snage Ukrajine  su u protekla 24 časa napale teritoriju Belgorodske oblasti sa 130 komada municije i više od 20 bespilotnih letelica (UAV). Ovo je na svom Telegram kanalu objavio guverner regiona Vjačeslav Gladkov, prenosi TASS.

- U Belgorodskoj oblasti su sela Belomestnoje, Besonovka, Žuravlevka, Krasni Hutor, Krutoj Log, Nižnji Olšanec i Orlovka napadnuta sa 26 municije tokom 4 napada i 4 bespilotnih letelica, od kojih su 3 oborena od PVO sistema (vazdušni Odbrana – napomena TASS) Nije bilo posledica, napisao je on.

- U Borisovskom okrugu selo Capovka našlo se pod vatrom sa 12 metaka u opštinskom okrugu Valujski, sela Dvulučnoje i Logačevka napala su dva dronova. U Volokonovskom okrugu ispaljeno je sedam metaka municije na sela Bočanka i Stari.

U Grajvoronskom okrugu, na selo Gorkovski, sela Bezimeno, Dronovka, Kozinka, Mokraja Orlovka, Roždestvenka i Spodarjušino, ukrajinske oružane snage su izvršile napad sa 49 municije i 5 bespilotnih letelica. U Krasnojaruškom okrugu ispaljeno je 18 municije, korišćeno je 6 dronova, a oštećen je infrastrukturni objekat u selima Vjazovoje, Grafovka, Kolotilovka, Popovka, Repjahovka, Romanovka i Staroselje.

Napredak ruske vojke

Ruska vojska oslobodila je naselje Želano Drugo u DNR. U ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku, ranjeno je 11 osoba. Iako je Ugljedar pod kontrolom ruske vojske, za sada nema mogućnosti za evakuaciju stotine njegovih građana koji se kriju u skloništima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom noći ruski PVO sistemi uništili su dva ukrajinska drona iznad Kurske oblasti i po jedan iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom noći u Odesi, Vinjickoj oblasti i Kijevu odjekivale su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Pripadnici pomorske pešadije grupe „Sever“ uništili su vojnu tehniku i pešadiju Oružanih snaga Ukrajine, kao i plaćenike u pograničnom rejonu Kurske oblasti, uzevši kao trofeje zapadno oružje tokom oslobađanja Obuhovke.

Ruske snage grupe „Istok“ su iz samohodne haubice „akacija“ jednim udarom uništile borbeno vozilo pešadije i zemunicu Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posada lovca-bombardera Su-34 uništila je ljudstvo i uporište Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom rejonu Kurske oblasti udarom avio-bombi sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Snage ruske grupe „Zapad“ uništile su pešadijske i mitraljeske položaje Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom delu fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pogledajte više