RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska vojska izdala upozorenje za evakuaciju 25 oblasti u Libanu

Novosti online 06. 10. 2024. u 08:00 >> 13:52

Rat na Bliskom istoku ne jenjava, a kako pokazuju najnovije informacije situacija preti da eskalira, u izraelskom napadu na džamiju u centralnom delu Pojasa Gaze poginula je 21 osoba, saopštili su civilna odbrana i predstavnici lokalne bolnice.

Foto: AP Photo/Hussein Malla

Izrael pojačao vojne snage na granici sa Pojasom Gaze

Izrael je pojačao svoje vojne snage na granici sa Pojasom Gaze, jer očekuje raketne napade na godišnjicu napada palestinskog pokreta Hamas na teritoriju Izraela 7. oktobra, piše list „Tajms of Izrael“, pozivajući se na Odbrambene snage zemlje.

Prema pisanju lista, izraelska vojska smatra da bi napad Hamasa iz Pojasa Gaze mogao da uključi raketiranje, „verovatno čak i na centralni deo Izraela“.

Kako se navodi u članku, nekoliko bataljona već je poslato na granicu, a vojska takođe koordinira svoja dejstva sa policijom i medicinskim službama.

Podsetimo, palestinski pokret Hamas izveo je 7. oktobra 2023. godine raketni napad na Izrael iz Pojasa Gaze.

Nakon toga, borci palestinskog pokreta ušli su u pogranična područja, otvorili vatru na vojsku i civile i uzeli više od 200 talaca.

Prema podacima vlasti, poginulo je oko 1,2 hiljade ljudi.

Nakon toga Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju „Gvozdeni mačevi“ u Pojasu Gaze, koja je uključivala napade na civilne objekte. Izrael je uveo i potpunu blokadu enklave.

Izraelska vojska izdala nova upozorenja za evakuaciju oko 25 oblasti u Libanu

Izraelska vojska izdala je nova upozorenja za evakuaciju oko 25 oblasti na jugu Libana. Stanovnici tih oblasti pozvani su da se bez odlaganja evakuišu severno od reke Avali, prenose mediji.

Izraelska vojska je opkolila izbeglički kamp Džabalija, takođe ga bombardujući uoči obnove vojne invazije na severnu Gazu koja je uključivala naredbu za evakuaciju za ceo sever.

Iranski ministar nafte posetio je ključni naftni terminal uoči potencijalnog izraelskog napada koji bi mogao da gađa rafinerije.

Izraelska vojska nastavlja da baca eksploziv na Liban, nakon onoga što je opisano kao najintenzivnija noć bombardovanja Bejruta.

Hezbolah nastavlja da ispaljuje projektile na severni Izrael i pokušava da potisne kopnenu invaziju na južni Liban.

Izraelska vojska tvrdi da je napad na džamiju i školu u kojoj se nalaze raseljeni Palestinci u centralnoj Gazi bio usmeren na Hamas, ali su ubili najmanje 24 i ranili 93 osobe.

Raste broj povređenih u izraelskom napadu na Džamiju

Broj poginulih u napadu na džamiju i školu porastao na 24, povređene 93 osobe
Bilans poginulih u izraeelskom napadu n džamiju i školu gde su prema navodima kancelarije za medije vlade u Gazi koju vodi Hamas, bila smeštena raseljena lica porastao je na najmanje 24. Ranjene su 93 osobe.

Netanijahu: Izrael menja odnos snaga na severu i ima dužnost da uzvrati udarac Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael menja odnos snaga na severu, da ima "dužnost" da uzvrati udarac Iranu i da će to učiniti. Netanijahu je najavio da će Izrael uzvratiti Iranu zbog napada balističkim projektilima u utorak, prenosi Tajms of Izrael.

- Iran je dva puta ispalio stotine projektila na našu teritoriju i naše gradove - napadi balističkih raketa među najvećim u istoriji. Izrael ima dužnost i pravo da se brani i odgovori na ove napade i mi ćemo to učiniti", rekao je Netanijahu u video izjavi.
Naveo je da je izraelska vojska uništila veliki deo zaliha raketa Hezbolaha, a da sada uništava tunele Hezbolaha blizu granica Izraela. Netanijahu je rekao da je, iako vojska još nije otklonila pretnje, "jasno da je kurs rata promenjen".

U napadu na džamiju poginula 21 osoba

Na snimcima koje su objavili mediji vide se haotične scene dok osoblje civilne odbrane i medicinski radnici izvlače žrtve iz ruševina džamije koristeći samo svetlost svojih mobilnih telefona.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela napad, navodeći da je meta bio Hamasov komandni i kontrolni centar.

Ministarstvo za verska pitanja u Pojasu gaze saopštilo je u da je izraelska vojska tokom jednogodišnjeg sukoba u Pojasu Gaze uništila 814 džamija, tri crkve i 19 grobalja.

U izraelskim napadima je oštećeno 148 džamija, a procenjeni finansijski gubitak iznosi 350 miliona dolara, prenela je Al Džazira.

Hezbolah: Raketama smo napali izraelske vojnike na severu Izraela

Libanska grupa Hezbolah saopštila je rano jutros da je raketama gađala izraelske vojnike u naselju Al-Manara i okolini na severu Izraela u, kako je navedeno, "znak podrške palestinskom narodu i odbrane Libana".

Hezbolah je takođe naveo da je gađao izraelske snage u toj oblasti dok su "evakuisale ranjene i ubijene vojnike", prenose mediji.

Izrael je, osim vazdušnih udara na teritoriju Libana, od 1. oktobra pokrenuo kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

IDF: Gađali smo skladišta oružja Hezbolaha u Bejrutu, 30 projektila ispaljeno iz Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su protekle noći gađale lokacije u Bejrutu na kojima se, kako tvrde, nalaze skladišta oružja libanske grupe Hezbolah i druga "teroristička infrastruktura".

- Vazdušnim napadima prethodili su sveobuhvatni koraci kako bi se ublažila šteta po civile, uključujući upozorenje o pretećim udarima - navedeno je u saopštenju. Dodaje se da će IDF nastaviti punom parom da gađa vojne objekte Hezbolaha.

Izraelska vojska je navela i da je rano jutros oko 30 projektila ispaljeno na izraelsku teritoriju iz Libana i da su neki projektili presretnuti, prenosi Tajms of Izrael.

Trideset minuta posle ponoći oglasile su se sirene u oblasti Kirjat Šmona na severu Izraela.

IDF navodi i da su vazdušne snage oborile tri jurišne bespilotne letelice iznad Sredozemnog mora, od kojih jednu blizu obale Tel Aviva, za koje tvrdi da su ispaljene sa istoka.

Pogledajte više