NETANJAHU “NE ŠLJIVI” BAJDENA: Izrael nije dao garancije američkom predsedniku da neće gađati nuklearna postrojenja u Iranu

Predrag Stojković 05. 10. 2024. u 17:51

IZRAEL nije dao uveravanja Bajdenskoj administraciji da ciljanje iranskih nuklearnih objekata nije na stolu u znak odmazde za napade iranskih balističkih raketa ranije ove nedelje, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta za CNN u petak.

Foto Tanjug/AP

Zvaničnik je dodao da je „zaista teško reći“ da li će Izrael iskoristiti godišnjicu Hamasovih napada 7. oktobra da uzvrati.

-Nadamo se i očekujemo da ćemo videti mudrost kao i snagu, ali kao što znate, nema garancija, rekao je zvaničnik na pitanje Si-En-Ena da li je Izrael uverio SAD da iranska nuklearna mesta nisu dostupna.

Američki zvaničnici su izrazili podršku Izraelu da odgovori na iranski raketni napad ranije ove nedelje, a više zvaničnika je javno reklo da mora postojati posledice. U isto vreme, zvaničnici su takođe izrazili zabrinutost zbog regionalnog požara dok se bore sa sve nestabilnijim Bliskim istokom.

Predsednik Džo Bajden rekao je ranije ove nedelje da SAD neće podržati Izrael da cilja iranski nuklearni program.

-Da sam na njihovom mestu, razmišljao bih o drugim alternativama osim gađanja naftnih polja, rekao je Bajden na brifingu za novinare u petak.

Američki zvaničnici takođe još nemaju jasnoću kada će se doneti odluka o odgovoru Izraela ili kada će biti usvojen. Predsednik je u petak rekao da Izrael "neće odmah doneti odluku".

Visoki zvaničnik Stejt departmenta, na pitanje CNN-a da li će Izrael iskoristiti godinu dana od napada Hamasa da uzvrati Iranu, rekao je: „Zaista je teško reći“.

-Mislim da bi na neki način želeli da izbegnu sedmu, tako da po mojoj proceni, ako postoji nešto, to bi verovatno bilo pre ili posle, rekao je zvaničnik, ukazujući na svečanost tog dana i bilo kakvu izraelsku odmazdu koja bi potencijalno mogla da oduzme šta je bio taj dan.

SAD su radile skoro godinu dana na sprečavanju da se sukob pretvori u veći rat - i do sada su to činile, rekao je zvaničnik. Upravo sada, „ovo je na ivici“, dodao je zvaničnik.

Bajden je u petak rekao da su američki zvaničnici u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama "12 sati dnevno".

Zamenik državnog sekretara Kurt Kembel rekao je u sredu da postoje „veliki napori sa obe strane da se linije komunikacije zadrže otvorenim i da se uveri da se perspektive razumeju“.

-Bilo je trenutaka iznenađenja, mislim da to nije tajna, tokom poslednjih nekoliko meseci, priznao je on.

-Što se tiče iranskog napada na Izrael, nije samo Izrael taj koji razmišlja o svojim opcijama odgovora; to su i Sjedinjene Države, rekao je Kembel na događaju u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

-Naša dominantna poruka je: "Hajde da budemo veoma pažljivi u svemu što radimo u odnosu na Iran", rekao je Kembel.

(CNN)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više