RAT U UKRAJINI: Zelenski: Front mora biti ojačan, NATO razume potrebe Ukrajine

Đorđe Grmuša 04. 10. 2024. u 07:13 >> 08:40

RAT u Ukrajini 954. dan.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Moskva: Oboreno 18 dronova iznad tri regiona i Azovskog mora

Snage PVO tokom protekle noći oborile su 18 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Voronješke, Rostovske oblasti i Azovskog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane Rusije.

(Tass)

 

Zelenski: Front mora biti ojačan, NATO razume potrebe Ukrajine


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa novim generalnim sekretarom NATO-a Markom Ruteom koji je posetio Kijev, što je njegova prva inostrana poseta otkako je postavljen na funkciju generalnog sekretara Alijanse.

- Jasno je koliko je važno da se u potpunosti sprovede svaki od naših sporazuma o podršci u oblasti odbrane koja je potrebna za kraj ovog rata (sa Rusijom) - rekao je Zelenski nakon razgovora sa Ruteom, prenosi Ukrinform.

Predsednik Ukrajine je dodao da je za Ukrajinu važna protivvazdušna odbrana.

- Vidimo da je jedan od glavnih razloga za odsustvo bezbednosti na nebu Ukrajine, a posebno u blizini granica NATO, odsustvo odluka o zajedničkom radu i odbrani. Ono što funkcioniše na nebu Bliskog istoka i pomaže odbrani Izraela može da deluje i na nebu u našem delu Evrope - rekao je Zelenski.

On je naglasio da će Ukrajina da nastavi da ubeđuje svoje partnere da uvedu sredstva za efikasnu zaštitu neba.

Zelenski je dodao da je "pitanje pozivanja Ukrajine u NATO stalno na pregovaračkom stolu" i da je sa Ruteom razgovarao o detaljima ulaska Ukrajine u Alijansu.
 

SAD odlučuju da ne razgovaraju o napadu Kijeva na Kursk sa Rusijom 

Američka administracija nije voljna da razgovara o upadu kijevske vlade u rusku pograničnu oblast Kursk, rekao je novinarima ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Zvaničnici Vašingtona radije ne razgovaraju sa nama o besmislenom ukrajinskom provokativnom činu u Kurskoj oblasti, gde su sela uništavana i ubijani obični civili. Istovremeno, iz Vašingtona nije stigla nijedna reč osude. Administracija [SAD] je takođe nerado razgovarala o ovoj temi tokom ličnih sastanaka - rekao je Antonov. „Nije bilo saosećanja, nijedne reči saosećanja.“

Šef ruske diplomatske misije je rekao da je „uspeo da razgovara sa nekoliko bivših zvaničnika“, a „pitanje o pravim ciljevima ukrajinske vlade sve se češće postavlja, posebno kada je reč o snabdevanju oružjem korumpiranog [kijevskog] režima, postaju sve veći i veći“.

Masovni napad ukrajinske vojske na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. Tamo je na snazi vanredno stanje na saveznom nivou. Stanovnici pograničnih područja se evakuišu na sigurno. Prema ruskom istražnom komitetu, više od 8.000 stanovnika prepoznato je kao žrtve u krivičnoj istrazi koja je u toku.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, Kijev je od početka neprijateljstava izgubio više od 19.800 vojnika i 135 tenkova. Operacija za brisanje ukrajinske invazije se nastavlja, prenela je agencija TASS.

Pogledajte više