"POŠTOVANI OVP, MOLIM VAS DA VIŠE NE ULAZITE U OVAJ PAKT": Hiljade ljudi protestovalo u Beču protiv krajnje desnice

Tanjug

03. 10. 2024. u 20:01

HILjADE demonstranata protestovalo je danas u Beču ne bi li apelovalo na austrijske političke stranke, posebno vladajuće konzervativce, da ne prave koaliciju sa krajnje desničarskom Slobodarskom partijom (FPO), koja je u nedelju prvi put pobedila na parlamentarnim izborima, preneo je danas Rojters.

tanjug

FPO je osvojila 29,2 odsto glasova, dok je Austrijskoj narodnoj partiji (OVP) kancelara Karla Nehamera pripalo 26,5 odsto glasova, a Socijaldemokratskoj partiji levog centra 21 odsto glasova.

Međutim, budući da nema apsolutnu većinu, FPO bi morao da formira koaliciju da bi vodio vladu. Samo je konzervativna Narodna partija (OVP) "otvorena za savez", ali ne ako je lider FPO Herbert Kikl deo vlade, za koga FPO insistira da bude.

- Želimo jasno da kažemo: Poštovani OVP, molim vas da više ne ulazite u ovaj pakt - rekao je jedan od organizatora protesta Marti Huber za televiziju Puls 24 dok se velika masa okupila ispred Univerziteta u Beču mašući zastavama u duginim bojama i transparentima: "Zaštitimo demokratiju".

 BONUS VIDEO:

PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pogledajte više