AMERIČKI GENERAL BEN HODŽIS: NATO nije spreman za veliki rat sa Rusijom, nemamo adekvatnu PVO da nas štiti (VIDEO)

Predrag Stojković 03. 10. 2024. u 20:00

NATO ne poseduje adekvatnu vazdušnu odbranu, vojnu mobilnost, municiju i potreban mentalitet za potpunu spremnost za konvencionalni rat velikih razmera, izjavio je američki penzionisani general-pukovnik Ben Hodžis 2. oktobra.

Foto Tanjug/AP

Govoreći na konferenciji u okviru „Foruma bezbednosti u Varšavi“, Hodžis je takođe izjavio da “mnogi evropski politički i vojni lideri ne prepoznaju u potpunosti realnost mogućeg rata sa Rusijom”.

Širenje narativa o sukobu između Rusije i NATO-a postalo je učestalo od kada je Moskva započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, februara 2022. godine, pri čemu mnogi zapadni vojni analitičari ističu da su fabrike namenske industrije i borbena spremnost Zapada nedovoljne.

Foto Tanjug/AP

-Nemamo adekvatnu protivraketnu i vazdušnu odbranu za zaštitu naših morskih luka, aerodroma i kritične infrastrukture, rekao je Hodžis, prema izveštaju zapadnih medija.

Istočni bok NATO-a ima samo 5% potrebnih kapaciteta za vazdušnu odbranu kako bi odoleo hipotetičkom napadu, naveo je britanski Financial Times u maju mesecu.

-Još uvek ne možemo brzo da se krećemo širom Evrope, pa je problem vojne mobilnosti i dalje izazov koji mora da se reši, dodao je penzionisani američki general.

Ako bi Rusija odlučila da napadne NATO, njene snage bi odmah napale evropsku transportnu infrastrukturu potrebnu saveznicima za odgovor, prokomentarisao je Hodžis.

-Zamislite nedelju dana onoga što se dešava u Ukrajini da se dogodi u Gdanjsku, Klaipedi, Talinu ili Bremerhavenu, rekao je Hodžis. U najgorem slučaju, Litvanija bi morala da čeka dve nedelje na dolazak pojačanja, dodao je aktivni penzioner.

Foto Slobodan Oraščanin

Osvrnuvši se na reči rumunske sekretarke iz Ministarstva odbrane, Simone Kojočaru, Hodžis je rekao da NATO vojske moraju biti spremne da se rasporede mnogo brže nego što to trenutno mogu.

Prema njegovim rečima, vojske Zapada su bile spremne za raspoređivanje za 24 sata tokom Hladnog rata, dok današnje vojske uglavnom nemaju tu sposobnost.

Foto Tanjug/AP

NATO bi trebalo da ima „hrabrosti da prepozna šta smatra pretnjom, a zatim da počne da izvlači municiju iz skladišta, da počne raspoređivanje trupa kako bi bili spremni, a potom da budu spremni za pokret u roku od dva ili tri dana tamo gde postoji rizik“.

Hodžis je dodao da lideri saveznika često oklevaju da reaguju dovoljno brzo i odlučno, plašeći se da bi takvi potezi bili shvaćeni kao provokacija.

Takođe je pozvao na ulaganje u vežbe i proizvodnju municije kako bi se povećala vojna spremnost Alijanse.

-Deset i po godina nakon što je Rusija napala Ukrajinu, još uvek ne možemo da obezbedimo dovoljno municije za jednu nedelju. I ispraznili smo svoja skladišta da bismo pomogli.“

Ipak, penzioner je dodao da se evropske zemlje „kreću u mnogo boljem pravcu“, posebno pohvalivši planiranu vojnu transformaciju Poljske.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više