AMERIKA JE VEOMA ZABRINUTA: Brzina i obim restrukturiranja ruske vojske su iznenadili Zapad (VIDEO)

Predrag Stojković 03. 10. 2024. u 19:00

VAŠINGTON je veoma zabrinut zbog brzog "restrukturiranja" ruske vojske i delimično to pripisuje "ozbiljnim" vezama Moskve sa Kinom, rekao je zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel.

Foto Tanjug/AP

Govoreći o sukobu u Ukrajini u intervjuu koji je organizovao vašingtonski tink tank Karnegijeva fondacija za međunarodni mir, Kembel je izjavio da "ono što smo videli tokom poslednje dve godine prestavlja restrukturiranje ruske vojske, čija brzina i odlučnost nas je, iskreno, iznenadila".

Kembel je dodao da je to izazvalo "ozbiljnu anksioznost" na Zapadu.

Na pitanje da li su SAD bile previše oprezne pri naoružavanju Kijeva, zvaničnik je istakao da je Vašington "daleko najveći pružalac pomoći Ukrajini" i da je većina pomoći isporučena "na vreme".

Kembel je dalje tvrdio da je ruska vojna industrija povećala proizvodnju zahvaljujući stranoj pomoći, posebno iz Kine.

Foto MO Rusije

Stejt department je potcenio koliko su Mosvka i Peking postali bliski, tvrdio je on, slično kao što su prethodne generacije američkih diplomata potcenjivale dubinu kinesko-sovjetske podele.

Odnosi između Pekinga i Moskve su "verovatno najstrašniji i najvažniji bilateralni angažman na globalnom nivou danas koji moramo da uzmemo u obzir i na koji moramo da odgovorimo", rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Zapad je svestan da će rešavanje ukrajinskog sukoba zahtevati diplomatski angažman sa Rusijom "u ne tako dalekoj budućnosti", naveo je Kembel, ističući da Vašington ima određene crvene linije.

-Ulozi za nas su veliki, ne možemo sebi da priuštimo da prihvatimo ishod koji je nepovoljan do te mere da bi Rusija ili Kina izašli iz ovoga misleći da ovaj scenario treba da se ponovi na drugom mestu, rekao je zamenik sekretara.

Navedeni ciljevi Moskve u sukobu uključuju vojnu neutralnost Kijeva sa ograničenim oružanim snagama, promenu diskriminatorne politike protiv etničkih Rusa od strane Kijeva i uklanjanje radikalnih ukrajinskih nacionalista sa vlasti.

Rusija je takođe zahtevala da se Kijev odrekne pretenzija na teritorije koje su se u međuvremenu opredelile za sjedinjenje s Ruskom Federacijom.

Vladimir Zelenski otputovao je prošlog meseca u SAD da predstavi svoj "plan pobede", prema kojem su američki zvaničnici navodno skeptični. Kijev nastoji da vojno porazi Rusiju uz pomoć Zapada.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više