"FAJNENŠL TAJMS": SAD i G7 upozorile Izrael da ne gađa iranska nuklearna postrojenja

Predrag Stojković 03. 10. 2024. u 18:40

SAD i njihovi zapadni saveznici pokušavaju da ograniče odgovor Izraela na iranski napad balističkim projektilima, u nadi da će sprečiti širenje regionalnog sukoba da izmakne kontroli piše "Fajnenšl tajms" (FT).

Foto: Twitter@IAFsite

Vašington je jasno stavio do znanja da podržava pravo Izraela da vojno odgovori na raketni napad koju se desio u utorak i održava stalan kontakt sa izraelskim zvaničnicima dok oni planiraju svoj sledeći korak.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u sredu sa ostalim liderima G7 o koordinaciji sankcija Teheranu zbog napada i savetovanju Izraela o njegovom odgovoru.

-Razgovaraćemo sa Izraelcima šta će da urade . Nas sedmoro se slažemo da oni imaju pravo da odgovore, ali treba da odgovaraju proporcionalno, rekao je Bajden novinarima posle razgovora sa liderima G7.

Međutim, američki zvaničnici priznaju da je njihov uticaj na Izrael možda ograničen.

Izrael razmatra nekoliko opcija odgovora da uzvrati Iranu, uključujući napade na raketne lansere ili naftnu infrastrukturu. Pojedini izraelski zvaničnici pozvali su i na udare po iranskim nuklearnim postrojenjima, iako je izvor FT upoznat sa situacijom izneo stav da se to "ni ne razmatra".

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Bajden je takođe rekao da će se suprotstaviti takvom napadu, zbog čega SAD i drugi zapadni saveznici pozivaju Izrael da se fokusira na vojne ciljeve, piše FT pozivajući se na reči svojih sagovornika.

Kurt Kembel, zamenik američkog državnog sekretara, rekao je da Vašington priznaje da bi "neka vrsta odgovora bila važna" i da mora postojati "povratna poruka" Iranu, ali je dodao:

-Region zaista balansira na ivici sukoba i postoji stvarna zabrinutost u vezi sa još širom eskalacijom ili nastavljanjem, što bi ugrozilo ne samo Izrael, već i naše strateške interese.

Međutim, zapadni zvaničnici priznaju da je Izrael sve samopouzdaniji i ohrabren nakon nedavnog uspeha u ubistvu većeg dela vođstva Hezbolaha – uključujući lidera Hasana Nasrala.

Stoga, ocenjuju oni, postoji mogućnosti da bi Izraelska vlada bila spremna da pretrpi vojne i političke gubitke ako to znači stratešku pobedu nad Iranom.

FT podseća na reči portparola Stejt departmenta Meta Milera koji je izjavio da je "Izrael suverena zemlja je, koja donosi sopstvene odluke".

-Mi razgovaramo sa njima na više različitih nivoa o tome za šta verujemo da je u njihovom interesu i o tome za šta verujemo da je u u interesu regiona. Mi ćemo to nastaviti da radimo, ali na kraju krajeva sve zavisi od njih, kazao je Miler.

Foto: Printscreen

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan upozorio je da će se Iran suočiti sa "teškim posledicama" zbog napada, koji je opisao kao "poraženei neefikasan", dodajući da će SAD "raditi sa Izraelom da se to desi".

Ali zeleno svetlo da se nastavi sa odgovorom ne znači "blanko ček", piše FT, jer je cilj za SAD i njihove saveznike da odgovor Izraela ne podstakne dalju eskalaciju Irana.

-Administracija nastavlja da se pridržava stava da želi da vidi deeskalaciju i spreči vrstu sveobuhvatnog regionalnog rata koji bi mogao da dovede do ogromne kolateralne štete i civilnih žrtava u mnogo većem delu regiona nego što smo videli do sada, izjavila je Dana Stroul, bivši najviši zvaničnik Pentagona Bajdenove administracije za Bliski istok, koja je sada u Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku.

Džonatan Panikof, bivši visoki obaveštajni zvaničnik koji trenutno radi u Atlantskom savetu, rekao je da, dok se neki u Izraelu zalažu za gađanje iranskih naftnih polja, "američki zvaničnici su verovatno zabrinuti da bi odluka Izraela da gađaju naftna polja mogla dovesti do toga da Iran uzvrati gađanjem naftnih polja američke kompanije i saveznika u Zalivu".

Takav napad bi takođe mogao da utiče na cene benzina uoči predsedničkih izbora u SAD sledećeg meseca, što nikako ne odgovara trenutnoj administraciji.

Panikof je dodao da bi se direktno gađanje iranskih nuklearnih postrojenja posmatrati kao značajna pretnja koja bi zahtevala odgovor.

-Teheran će verovatno posmatrati udar protiv svog nuklearnog programa kao fundamentalni i direktan napad na stabilnost samog režima, verovatno obezbeđujući odgovor koji će sve strane pomeriti na eskalatornoj lestvici, upozorio je on.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više